Confruntat cu reticența Comisiei europene de a mai acorda a treia tranșă din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), în valoare de 3 miliarde de euro, Guvernul României este nevoit să ia taurul de coarne și să încerce să treacă prin Parlament o nouă formă a legii ce vizează pensiile speciale. Aparent simplu de realizat, întrucât deține majoritatea în Parlament, acest obiectiv se dovedește un adevărat cartof fierbinte pentru coaliția aflată la putere.
Necesitatea unei astfel de legislații își are izvorul în inechitatea socială existentă între diversele categorii socio-profesionale din România, dar și în faptul că România și-a asumat în fața Comisiei europene o astfel de reformă. Din nefericire, neputința îndeplinirii unui astfel de obiectiv se vede atunci când legislația propusă de Guvern și aprobată de Parlament se dovedește a fi neconstituțională.
Așa cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în două săptămâni urmează să avem o nouă formă a acestei legi. Este o nouă încercare, precum Sisif împinge piatra la deal, iar când ajunge în vârf aceasta se rostogolește la vale (Mitul lui Sisif – mitologia greacă).
Beneficiarii acestor pensii speciale sunt categoriile care în timpul activității au și cele mai bune grile de salarizare, dar care contribuie foarte puțin la bugetul de pensii. Așa se face că cei care acum, în activitate, sunt bine remunerați, vor ieși la pensie de tineri (începând cu 48 de ani) și vor primi o pensie mai mare decât salariu. Ba mai mult: ei se putea reangaja la stat, primind și pensie și salariu (Curtea Constituțională a respins ca fiind neconstituțională decizia de interzicere a cumulului pensiei cu salariul). Cu alte cuvinte, putem vorbi despre faptul că România este raiul bugetarilor de lux.
De aceea, asemenea marelui William Shakespeare, ne întrebăm dacă această nouă încercare de legiferare a reformei pensiilor speciale este sau nu realizabilă: To be, or not to be, that is the question (A fi sau a nu fi, aceasta este întrebarea), întrucât bugetul actual are nevoie de banii europeni.