Franța și Ucraina vor semna un acord de securitate la Paris în prezența președintelui Zelensky

You are currently viewing Franța și Ucraina vor semna un acord de securitate la Paris în prezența președintelui Zelensky

Președintele francez Emmanuel Macron va semna vineri, la Paris, un acord bilateral de securitate cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în cadrul unei călătorii care după ce se va opri joi în Germania, a anunțat președinția franceză într-un comunicat, informează Associated Press.

Nu au fost făcute publice detalii specifice despre acordul, care urmează să fie semnat la palatul prezidențial Elysee. Macron a declarat la începutul acestui an că Franța negociază un acord bilateral pe 10 ani, pe modelul pe care Ucraina l-a convenit recent cu Regatul Unit.

Aceasta va fi a treia vizită a lui Zelensky la Paris de la invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape doi ani, după cele din februarie și mai 2023.

Președinția franceză a declarat că vizita va fi o oportunitate pentru Macron „de a reafirma hotărârea Franței de a continua să ofere sprijin neclintit Ucrainei și poporului ucrainean, pe termen lung și cu toți partenerii săi”.

Ambii lideri vor discuta despre situația din prima linie, despre nevoile militare, economice și umanitare ale Ucrainei, precum și despre negocierile privind eforturile țării de a adera la Uniunea Europeană, pe care Franța o sprijină pe deplin, se arată în comunicat.

Biroul prezidențial al Ucrainei a declarat că președintele Zelensky va vizita Germania joi, unde se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz. El va vizita Franța vineri.

De asemenea, președintele Zelensky va participa a doua zi la Conferința de Securitate de la München și va organiza întâlniri bilaterale în paralel, inclusiv cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, președintele ceh Petr Pavel, prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, și prim-ministrul olandez, Mark Rutte.