Divide et impera (Dezbină și stăpânește)! Putere și manipulare

You are currently viewing Divide et impera (Dezbină și stăpânește)! Putere și manipulare

Acest dicton latin, cu atât de multă istorie în spate, își găsește relevanța și astăzi. Astfel, așa-zișii lideri se folosesc de diverse tertipuri pentru a dezbina persoane sau categorii profesionale, pentru a avea câștig de cauză, pentru a conduce. Chiar și atunci când lucrurile sunt în armonie, când toți fac eforturi pentru aplanarea conflictelor, pentru ca lucrurile să fie pe făgașul cel bun, astfel de lideri creează tensiune și generează conflict. Ei sunt cei care bagă bățul prin gard, cum spune românul, pentru ca mai apoi să arbitreze pe cei învrăjbiți. Se folosesc de diverse persoane sau de diverse metode pentru a crea tensiune, fără ca ceilalți să știe.

Odată declanșată disputa, ei se poziționează deasupra situației. Arată ambelor părți carențele comportamentului lor. După aceea, încununați cu aureola puterii și înveșmântați în haina manipulării, îi cheamă pe cei doi și stabilesc coordonatele. Se arată a fi imparțiali, încercând să asculte, dar mai mult să se facă auziți. Nu îi interesează dacă conflictul este stins sau încă mai mocnește. Îi interesează ca acesta să nu escaladeze. Această pace impusă le este folositoare și arată puterea lor asupra celorlalți.

Pentru cei doi aflați în conflict, pacea aceasta dreaptă sau nedreaptă este deja statuată. Din nefericire, cei doi nu înțeleg că păpușarul șef și-a folosit resursele și îndemânarea pentru a trage sforile așa cum consideră de cuviință. De multe ori, orbiți de mânie, se urăsc atât de tare încât nu văd mai departe. Păpușarul și-a atins scopul! I-a dezbinat, iar acum îi și controlează!

Lipsa comunicării deschise, neîncrederea și continua suspiciune a celor doi, îl ajută pe păpușar să își continue planul. Este un plan diabolic, în care păpușarul se folosește de sforile sale: îi trimite pe acoliții săi să le șoptească la ureche diverse lucruri, le hrănește orgoliul și le speculează slăbiciunile.

Păpușarului îi reușesc și alte lucruri: să mute accentul de la problemele emergente ale societății, de la situațiile critice cu efecte negative pentru imaginea sa, la alte situații fără relevanță. Această tehnică manipulativă îl ajută să depășească potențialele crize ce ar putea să apară. Păpușarul dezbină și stăpânește, manipulează și controlează!