Aroganță și ignoranță în România vremurilor noastre

You are currently viewing Aroganță și ignoranță în România vremurilor noastre

Din nefericire, uneori, în relaționarea cu unii dintre semenii noștri suntem tratați cu aroganță și răutate. Vedem cum oameni limitați, dornici să epateze în fața celorlalți, își etalează ceea ce au: aroganța și ignoranța. Parcă, se aplică slovele celebrului proverb: prostul nu e prost destul, dacă nu e și fudul.

Mândria unor semeni de-ai noștri ne pune într-o ipostază deosebit de delicată. Dacă îi contrazicem, arătându-le că au greșit, că ceea ce spun este fals sau lipsit de sens, ne-am creat cei mai mari dușmani. Dacă îi aprobăm tacit, atunci aroganții se cred înțelepții înțelepților, iar pe noi ceilalți, ne cred o masă de manevră. Susțin cu tărie prostii cu noianul, încât ajung să le creadă și ei.

La prima vedere cea mai bună metodă ar fi să îi ignorăm, să îi tratăm cu indiferență. Dar ei nu se lasă și insistă. Vor să ne convingă de înțelepciunea lor. Copiază de ici și de colo, fără să înțeleagă ceea ce spun sau scriu. Apreciază lingușitorii și se bucură de laudele primite.

Dacă constată că nu ne-au impresionat cu știința lor, ne percep ca fiind adversari. Vor sprijinul celorlalți pentru a ne dovedi. Astfel, mândria aceasta, hrănită și din parvenitismul lor social, este în strânsă legătură cu răutatea. În Biblie se spune că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriți le dă har (I Petru 5, 5). De asemenea, Satana a fost aruncat din ceruri datorită mândriei (Isaia 14,12-15).

Alteori, întâlnim oameni care nu știu sau nu pot să se exprime bine românește. Au lipsit de la ora de limba română și nu au citit o carte în întreaga lor viață. Dar au făcut un lucru deosebit de important: s-au cățărat pe treptele sociale, vânând slujbe după slujbe, făcând sluj în fața superiorilor și ironizând subalternii. Dar au reușit și reușita lor le dă dreptul să ne vânture prin față ignoranța lor. De la înălțimea reușitei lor, ignorantul se crede un adevărat model pentru întreaga societate. Statuează idei ce ar trebui să devină maxime sociale. Impune trenduri sociale în relațiile inter-umane.

Cu nasul în vânt, ignorantul ia inițiativa, considerându-ne slabi și ușor de impresionat. Ni se prezintă drept model moral, drept soluție de succes. Cu toate acestea, ignoranța lui este în contrast cu înțelepciunea și modestia. Căci cea mai mare boală a oamenilor este prostia, întrucât prostia nu se vindecă niciodată!

Peisajul social al României contemporane se compune din: politicieni și sinecuri politice, parveniți și pile, dar și noi ceilalți. Din păcate, sistemul parvenitismului în funcțiile publice, a cumpărării unor demnități sau slujbe bine poziționate este prezent în toate sferele de activitate. Și atunci, aroganța demnității dobândite alături de lipsa de educație creează combinația fatală pentru eșecul modelului nostru social. Căci mândria și prostia se plătesc!