Mii de medici din Marea Britanie sunt în grevă din cauza salariilor mult prea mici

You are currently viewing Mii de medici din Marea Britanie sunt în grevă din cauza salariilor mult prea mici

Marea Britanie a trecut printr-un an de greve continue în sectorul sănătății, în timp ce personalul a cerut creșteri salariale pentru a compensa creșterea costului vieții.

Mii de medici au renunțat miercuri la locul de muncă în Marea Britanie, în urma unei greve de șase zile privind salarizarea. Managerii au spus că zeci de mii de consulturi și operații programate vor fi anulate în urma grevei medicilor debutanți, aflați în primii ani de carieră, din Anglia și Țara Galilor. Medicii, care formează coloana vertebrală a îngrijirii spitalicești și clinice, plănuiesc să nu mai lucreze până marți la ora 7 dimineața.

Medicii primari și alți medici au trebuit să fie recrutați pentru a acoperi serviciile de urgență, îngrijiri critice și servicii de maternitate.

Julian Hartley, directorul executiv al organizației NHS Providers a managerilor de îngrijire a sănătății, a declarat că greva a avut loc într-unul dintre cele mai grele perioade ale anului pentru serviciile de sănătate, „imediat după perioada de Crăciun și Anul Nou din cauza presiunilor apărute, avem gripă, avem Covid„. „Deci va exista un impact semnificativ asupra pacienților”, a spus el.

Marea Britanie a parcurs un an de greve continue în sectorul sănătății, în timp ce personalul medical a solicitat creșteri salariale pentru a compensa creșterea costului vieții. Sindicatele spun că salariile, în special din sectorul public, au scăzut în termeni reali în ultimul deceniu, iar inflația cu două cifre de la sfârșitul lui 2022 și începutul lui 2023, alimentată de creșterea bruscă a prețurilor la alimente și energie, i-a făcut pe mulți lucrători să nu-și poată achita facturile.

Sindicatul spune că medicii nou calificați (juniori) câștigă 15,53 lire sterline pe oră – salariul minim în Regatul Unit este puțin peste 10 lire pe oră – deși salariile au crescut rapid după primul an.

Aflată în afara Spitalului St. Thomas din centrul Londrei, Dr. Georgia Blackwell, în vârstă de 28 de ani, a spus că stresul și salariile mici îi determină pe mulți medici să-și caute locuri de muncă în străinătate. „Mulți medici se mută în Australia – nu doar din cauza salariului, dar și echilibrul dintre viața profesională și cea privată este mai bun acolo”, a spus ea.

Plecările au tensionat deja serviciul de sănătate, care se luptă să-și revină după pandemia de coronavirus. Asistentele, echipajele de ambulanță și medicii seniori au încheiat acorduri de salarizare cu guvernul, dar sindicatul care reprezintă medicii debutanți nu a ajuns la un consens, iar negocierile s-au întrerupt la sfârșitul anului trecut. Guvernul spune că nu vor mai purta discuții decât dacă medicii anulează greva, în timp ce sindicatul medicilor, Asociația Medicală Britanică, spune că nu va negocia decât dacă primește o ofertă „credibilă”.

Sindicatul spune că salariile medicilor debutanți au fost reduse cu mai mult de un sfert din 2008. „Suntem hotărâți să facem greve, cu toate că nu dorim acest lucru”, a spus dr. Vivek Trivedi, co-președinte al Comitetului Medicilor Debutanți al Asociației Medicale Britanice. „Ceea ce ne dorim este să negociem o ofertă bună pentru membrii noștri, iar aceștia să o accepte”.