Premierul Marcel Ciolacu se implică în rezolvarea problemei medicilor rezidenți

You are currently viewing Premierul Marcel Ciolacu se implică în rezolvarea problemei medicilor rezidenți

Încă de la începutul ședinței de Guvern de astăzi, premierul a declarat că dorește să rezolve problema medicilor rezidenți care au promovat examenul de specialitate la sfârșitul anului trecut. În această situație se află aproximativ 4.500 de medici. Întrucât angajările în spitale sunt blocate, acești medici specialiști riscă să devină șomeri.

În sistemul medical, avem 16.000 de medici aproximativ, iar solicitarea era ca, pentru jumătate, să se organizeze concursuri. Era o disproporţie clară între nevoia de posturi în sistemul medical. Pentru 2024, nu mai este nevoie de memorandum. Dacă s-a eliberat un post, în locul lui poate fi angajat fără memorandum. Au fost luni în care am avut şi o creştere de peste 15% a acestor cheltuieli de personal şi, după introducerea măsurii, ne-am stabilizat“, a spus Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, la Digi 24.

În contradicție cu ministrul Boloș, ministrul Alexandru Rafila a declarat: „Spitalele au solicitat aceste posturi, ca să-și acopere normativul de personal. Ele răspund unui normativ, nu sunt inventate. Dacă sunt neocupate, trebuie să găsim o soluție să le ocupăm prin concurs. Dacă memorandumul e soluția, prin memorandum, dacă se vacantează în acest an pot fi scoase la concurs fără memorandum, nu e nicio problemă. Cel puțin la domeniul medicină trebuie să avem 3-4.000 de specialiști care ies de pe băncile școlii. Trebuie să păstrăm acești medici în România. Dacă există disponibilitate să lucreze în România, soluția e să scoatem posturile la concurs“.

Tocmai de aceea, încă de la începutul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a ținut să lămurească situația creată, dând asigurări că vor fi scoase la concurs posturile vacante.

Chiar dacă avem în faţă un an electoral deosebit de important, mi-aş dori să nu promitem nimic din cee ce nu putem să îndeplinim. Trebuie să continuăm să punem România şi românii pe primul loc în toate deciziile noastre. (…) Pe de altă parte, tot ca o prioritate în acest început de an vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenţi care au promovat examenul de specialitate la sfârşitul anului trecut. Sunt aproximativ 4.500 de medici în care statul român a investit sute de milioane de euro şi trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în ţară. De aceea, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturi vacante şi să vină în Guvern cu noi memorandumuri de scoatere la concurs a acestora. Rog, de asemenea, şi Ministerul Finanţelor să coopereze pentru ca acest lucru să se întâmple rapid“, a spus Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern, informează Agerpres.