În contextul valului de aer polar care va cuprinde România, ministrul Energiei dă asigurări că „suntem pregătiți. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%”

You are currently viewing În contextul valului de aer polar care va cuprinde România, ministrul Energiei dă asigurări că „suntem pregătiți. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%”

Un val de aer polar va ajunge în România, aducând cu el temperaturi scăzute, lapoviță și ninsoare, spune directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Potrivit acesteia, vremea se va răci semnificativ începând de luni, 8 ianuarie, astfel că, în nordul Moldovei, estul Transilvaniei și în zonele intracarpatice, temperaturile minime ar putea scădea chiar și sub minus 15 grade Celsius. „Începând de duminică răcirea va fi una semnificativă, se va resimți în special în zona Moldovei, acolo unde maximele pe parcursul zilei de duminică nu vor depăși minus 1 grad, în partea de nord a acestei regiuni. În timp ce în Lunca Dunării sau în Dobrogea vor mai fi posibile valori de 13-15 grade Celsius”, spune Elena Mateescu.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că România este pregătită pentru perioade de ger, având în depozite gaze la un nivel de 82,93%. „La cum a decurs iarna până acum, dar chiar şi în condiţii mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat şi ceea ce producem”, afirmă ministrul, potrivit News.ro.

Vine gerul, dar suntem pregătiţi. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%, diferenţa faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut fiind de peste 176 milioane metri cubi. La cum a decurs iarna până acum, dar chiar şi în condiţii mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat şi ceea ce producem (am produs şi astăzi peste 26 de milioane de metri cubi zilnic, la un consum – astăzi – de 40,6 milioane metri cubi)”, a arătat Sebastian Burduja, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Burduja a menţionat că în 2024 şi în anii următori vor fi puse în funcţiune capacităţi suplimentare de mii de MW producţie energie electrică, iar ”din 2027 vor intra şi gazele din perimetrul Neptun Deep, care vor transforma România în producătorul numărul 1 din Europa şi vor dubla efectiv producţia naţională de gaze naturale”.