SUA lansează o nouă lovitură în Yemen, după ce președintele Joe Biden a promis că va continua să pună presiune asupra rebelilor Houthi

You are currently viewing SUA lansează o nouă lovitură în Yemen, după ce președintele Joe Biden a promis că va continua să pună presiune asupra rebelilor Houthi

Statele Unite au lovit încă o dată forțele Houthi din Yemen, după ce administrația președintelui Joe Biden a promis că va proteja transportul maritim în Marea Roșie. Cea mai recentă lovitură, despre care SUA au spus că a vizat un site radar, a avut loc la o zi după zeci de lovituri americane și britanice asupra facilităților grupului susținut de Iran, informează Reuters.

Distrugătorul de rachete ghidate Carney a folosit rachete Tomahawk în atacul de sâmbătă dimineața, „pentru a slăbi capacitatea Houthiilor de a ataca nave maritime, inclusiv nave comerciale”, a declarat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat pe X, fost Twitter.

Canalul de televiziune al mișcării Houthi, Al-Masirah, a raportat că Statele Unite și Marea Britanie vizează capitala yemenită Sanaa.

Îngrijorările cu privire la extinderea conflictului regional, avioanele, navele și submarinele americane și britanice au determinat lansarea unor rachete împotriva țintelor din Yemen controlate de grup. Rebelii Houthi și-au motivat campania drept sprijin pentru palestinienii asediați de Israel în Gaza.

Chiar dacă liderii Houthi au jurat răzbunare, Joe Biden a avertizat vineri că ar putea ordona mai multe lovituri dacă nu opresc atacurile asupra navelor comerciale și militare pe una dintre căile navigabile vitale ale întregii lumi.

Ne vom asigura că răspundem rebelilor houthi dacă vor continua acest comportament scandalos”, a spus Joe Biden reporterilor în timpul unei opriri în Pennsylvania vineri.

Martorii au confirmat explozii vineri dimineața la bazele militare din apropierea aeroporturilor din capitala Sanaa și orașul Taiz, la o bază navală din principalul port din Yemen la Marea Roșie, Hodeidah, și la alte locații militare din zona de coastă Hajjah.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că loviturile inițiale au vizat capacitatea Houthiilor de a stoca, lansa și ghida rachete sau drone, pe care grupul le-a folosit în ultimele luni pentru a amenința transportul maritim din Marea Roșie.

Pentagonul a spus că asaltul americano-britanic a redus capacitatea houthiilor de a lansa noi atacuri. Armata americană a declarat că au fost lovite 60 de ținte în 28 de locuri.

Houthii, care controlează Sanaa și o mare parte din vestul și nordul Yemenului, au spus că cinci luptători au fost uciși, dar au promis că vor continua atacurile asupra navelor din regiune.

Centrul de informare privind operațiunile comerciale maritime din Regatul Unit a declarat că a primit rapoarte despre o aterizare cu rachete la aproximativ 500 de metri de pe o navă aflată la aproximativ 90 de mile marine sud-est de portul yemenit Aden.

Firma de securitate pentru transport maritim Ambrey a identificat-o ca fiind un petrolier sub pavilion Panama, care transporta petrol rusesc.

Imaginile cu drone de la televiziunea Al-Masirah ale Houthis au arătat sute de mii de oameni din Sanaa scandând sloganuri care denunțau Israelul și Statele Unite. „Loviturile voastre asupra Yemenului sunt terorism”, a spus Mohammed Ali al-Houthi, membru al Consiliului Politic Suprem Houthi. „Statele Unite sunt Diavolul”.

Joe Biden, a cărui administrație i-a scos pe houthi de pe lista Departamentului de Stat cu „organizațiile teroriste străine” în 2021, a fost întrebat de reporteri dacă consideră că termenul „terorist” descrie mișcarea acum. „Cred că sunt“, a spus el.