Europa se pregătește pentru o potențială dispută comercială transatlantică dacă Donald Trump va câștiga alegerile în SUA

You are currently viewing Europa se pregătește pentru o potențială dispută comercială transatlantică dacă Donald Trump va câștiga alegerile în SUA

Țările Uniunii Europene au început discuții interne cu privire la modul cum vor reacționa la măsurile punitive care ar putea lovi blocul comunitar în cazul în care Donald Trump va câștiga alegerile din SUA.

Stilul fostului președinte a devenit din ce în ce mai agresiv și este cunoscut faptul că un alt mandat ar presupune acțiuni coercitive, cum ar fi tarifele la schimburile comerciale cu UE. Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului, a adăugat că este de datoria țărilor din UE să se pregătească pentru ceea ce urmează.

Echipa lui Trump plănuiește o serie de acțiuni împotriva UE, care ar putea include un tarif minim de 10%, precum și posibile contramăsuri împotriva taxelor europene pe serviciile digitale, a informat miercuri Bloomberg.

Donald Trump a zdruncinat bazele relației transatlantice atunci când a atacat Organizația Mondială a Comerțului, a pus sub semnul întrebării garanțiile de securitate europene și a numit Bruxelles-ul o „gaură a iadului”. Potrivit unui sondaj Bloomberg News/Morning Consult din ianuarie, candidatul prezidențial a obținut victoria în primele două competiții primare republicane și îl arată pe Joe Biden cu o medie de 6 puncte procentuale în cele șapte state critice care vor decide probabil alegerile din 2024.

Cele două părți sunt încă în conflict cu privire la tarifele pe care Trump le-a impus oțelului și aluminiului din UE în timpul primului său mandat de președinte, atunci când a invocat preocupările de securitate națională a SUA. Blocul a ripostat cu contramăsuri proprii și în 2021 a ajuns la un armistițiu temporar cu Biden.

Însă UE susține că situația actuală este încă nedreaptă, întrucât exportatorii blocului plătesc taxe vamale peste 350 de milioane de dolari pe an. Cu toate acestea, statele membre ale UE au fost reticente în privința reimpunerii tarifelor la mărfurile americane.

Potențialele măsurile ce pot fi luate împotriva Europei ar servi ca o componentă a unei inițiative mai ample de revizuire a comerțului cu mărfuri din SUA. Națiunea a avut deficite mari, de lungă durată, cu UE. Datele din 2023 marchează al treilea an consecutiv al unui dezechilibru care depășește 200 de miliarde de dolari – un model pe care consilierii Trump susțin că este o ilustrare a practicilor comerciale neloiale.

Pentru a evita antagonismele transatlantice ale primului mandat al lui Trump, unii oficiali europeni fac demersuri în tabăra republicanilor. Oficiali la nivel înalt, inclusiv ministrul german de externe Annalena Baerbock, au început deja să contacteze republicanii. În septembrie, ea a călătorit în Texas și Washington pentru a se întâlni cu o serie de susținători ai lui Trump.

Europa trebuie să fie pregătită să lucreze cu Trump, în cazul când acesta ar câștiga, a spus ea pentru Bloomberg anul trecut. Ar fi „naiv” să nu se pregătească pentru un astfel de rezultat.

În timp ce retorica lui Biden poate fi mai conciliantă decât cea a lui Trump, iar coordonarea cu UE față de Ucraina a ajutat la repararea relației transatlantice, oficialii UE rămân conștienți de faptul că politica sa comercială are încă multe în comun cu abordarea „America First” a predecesorului său.

Europenii au fost zguduiți de programul de subvenții de peste 390 de miliarde de dolari al lui Biden pentru tehnologia ecologică. Acest pachet oferă companiilor un stimulent pentru a transfera investițiile din Europa în SUA.

Șeful lui Baerbock, cancelarul german Olaf Scholz a spus că dorește ca Biden să fie reales. Trump, dimpotrivă, reprezintă o „mare diviziune” în SUA – una care ar fi dăunătoare și pentru Germania, a spus Scholz anul trecut. „Actualul președinte este mai bun, așa că vreau să fie reales”, a adăugat el.