Senatoarea Diana Șoșoacă intervine în scandalul momentului: anchetarea IPS Teodosie de către DNA. „Jos labele de pe Biserică! Jos labele de pe IPS Teodosie!”

You are currently viewing Senatoarea Diana Șoșoacă intervine în scandalul momentului: anchetarea IPS Teodosie de către DNA. „Jos labele de pe Biserică! Jos labele de pe IPS Teodosie!”

În scandalul momentului referitor la posibilele acte de corupție prezentate de recorder.ro, intitulate Corupție în numele Domnului, a intervenit și senatoarea Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România. Pe pagina sa de facebook Diana Șoșoacă spunea: Manipularea DNA, filmări plătite la comandă și scoase din context, implicarea politicului în distrugerea Bisericii și credinței! Răzbunarea BOR și politic pe unicul luptător al Bisericii din pandemie! Vin alegerile! Lupta se întețește! Arestați patrioții! Jos labele de pe Biserică! Jos labele de pe IPS Teodosie!

Toată lumea știe faptul că avocata Diana Șoșoacă este o susținătoare a IPS Teodosie. Diana Șoșoacă l-a reprezentat ca avocat pe IPS Teodosie și împărtășesc aceleași idei: antivacciniști, susținători ai Rusiei etc. De aceea senatoarea îl numește pe ierarhul de la Tomis unicul luptător al Bisericii din pandemie.

Ceea ce senatoarea Diana Șoșoacă nu înțelege este faptul că niciun om – nici măcar patriarhul României – nu este Biserica Ortodoxă Română. Biserica nu este un om, fie el ierarh, iar faptul că un ierarh a greșit sau poate să greșească nu înseamnă că toată Biserica greșește. De aceea și în comunicatul purtătorului de cuvânt al Bisericii se spune: „Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”.

Generalizările sunt păguboase, iar faptul că o persoană este identificată cu o instituție este și mai păgubos. Avocatul Șoșoacă ar trebui să știe că numai în Biserica Romano-Catolică papa este infailibil (nu poate să greșească) și poate să vorbească în numele întregii Biserici.

Ancheta inițiată de o instituție a statului român – DNA – are rolul de a lămuri o anumită situație. Nimeni nu l-a constrâns în vreun fel pe ierarhul de la Tomis să spună sau să facă ceva. Fiecare om este liber, dar este și responsabil. Autoritățile statului pot și trebuie să elucideze acest caz.

Și nu în ultimul rând, din postura de senator al Parlamentului României, Diana Șoșoacă ar fi trebuit să fie prima care să lupte pentru aplicarea legii. Constituția României spune: Cetățenii sunt egali în fata legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege (art. 16, alin. 1 și 2).

Oricum, conform art. 4 alin. (1) din Codul de procedură penală ,,Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă”. Drept urmare, IPS Teodosie beneficiază de prezumția de nevinovăție.