Spitalul Asociației „Dăruiește Viață” a fost inaugurat simbolic. Contribuțiile a 350.000 de români și a peste 8.000 de firme au ajutat la construcția sa

You are currently viewing Spitalul Asociației „Dăruiește Viață” a fost inaugurat simbolic. Contribuțiile a 350.000 de români și a peste 8.000 de firme au ajutat la construcția sa
  • Categorie:Info / Social

După ce statul român a eșuat în construirea de noi spitale, Asociația „Dăruiește Viață” a reușit. „O uriașă palmă pe care poporul român o dă politicienilor”, spune Paula Herlo, președinte onorific al Asociației Dăruiește Viață. Mobilizarea exemplară a societății românești, persoane private și firme, a adunat în conturile asociației peste 53 de milioane de euro. Cu această sumă a fost ridicat un spital de 9 etaje în curtea spitalului Marie Curie.

Spitalul are dotări ultra-moderne, asemenea spitalelor din afară, și este destinat copiilor bolnavi de cancer. Va avea secții de oncologie, radioterapie, chirurgie și neurochirurgie. Întrucât este un spital pentru copii, arhitectul a proiectat și un cinematograf și un loc de joacă.

După obținerea avizelor de funcționare, spitalul va fi predat autorităților statului. Cel mai probabil, anul viitor vor fi găzduiți primii pacienți. De asemenea, asociația își propune să construiască în curtea spitalului o altă clădire în care vor fi mutate și celelalte secții ale spitalului Marie Curie. Actuala clădire în care funcționează spitalul are mari șanse să fie transformată în spații de cazare pentru părinții copiilor bolnavi, săli de training pentru viitorii medici și chiar într-un centru care să permită reluarea cercetării medicale.

În mod simbolic, luminile au fost aprinse de Vlăduț, un pacient de 19 ani care a supraviețuit cancerului. La festivitate au participat sute de oameni – donatori, jurnaliști, artiști, oameni care au fost de-a lungul timpului alături de proiect.

Cu acest prilej, Carmen Uscatu, co-fondatoare și președintele Asociației Dăruiește Viață, a spus: „În această seară aprindem speranța. În acest moment, părinții copiilor bolnavi au în România un loc în care să își trateze copilul și nu vor mai trebui să plece în străinătate. Simt și o mare emoție pentru că tot ce a fost până acum a fost greu, dar cred că greul abia urmează. Schimbarea are loc încet, cu multă rezistență, cu mult training, cu multă educație. Dar vom face asta, pentru că ne dorim să schimbăm povești”.

„Le mulțumim din suflet tuturor celor care au donat. Într-o țară în care avem tot mai puțină încredere unii în alții, peste 350.000 de oameni și peste 8.000 de companii au pus bani să construim acest spital. E o dovadă că noi, românii, putem împreună, iar „nu se poate” sau „merge și așa” nu e, de fapt, povestea noastră, e povestea altora. De astăzi, e momentul să nu le mai dăm voie să ne spună această poveste, pentru că noi, de astăzi, putem să le spunem că „noi am făcut un spital”, a spus Oana Gheorghiu, co-fondatoarea și vicepreședinte al Asociației Dăruiește Viață.

Pentru administrarea spitalului, Asociația Dăruiește Viață propune autorităților un alt model de a face managementul pacientului într-un spital: „Vorbim adesea despre pacientul în centrul sistemului, elevul în centrul sistemului, dar, concret, aceste lucruri se pot face printr-o schimbare a modului în care este organizat un spital. Dacă spitalele, în România, sunt organizate pe secții, în jurul medicului, noi ne dorim un spital bazat pe centre, care sunt organizate în jurul bolii, deci al pacientului. Pacientul să fie, practic, unicul punct în jurul căruia se adună medicii pentru a îi stabili un diagnostic și un tratament. Astfel, pacientul nu va mai fi o minge de ping pong în sistem, plimbat de la un cabinet la altul și de la o investigație la alta, iar niciodată informația nu se pune la un loc, pentru a i se stabili cel mai bun diagnostic și cel mai bun tratament. Această organizare a spitalului bazată pe centre nu a inventat-o Dăruiește Viață, ci este un model care există în Europa de peste 20 de ani”, arată Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.