Prețul gazelor naturale creează tensiuni la guvern. Din ping-pongul premierul Marcel Ciolacu-ministrul energiei Sebastian Burduja, unii câștigă, iar noi toți (contribuabilii) plătim!

You are currently viewing Prețul gazelor naturale creează tensiuni la guvern. Din ping-pongul premierul Marcel Ciolacu-ministrul energiei Sebastian Burduja, unii câștigă, iar noi toți (contribuabilii) plătim!

În contextul situației tot mai delicate a veniturilor de la bugetul de stat, în coaliția de guvernare apar tensiuni. Aceste tensiuni ajung și în presă și vizează modul cum guvernanții reușesc sau nu să gestioneze situația prezentă. După declarațiile publice contradictorii ale premierului Marcel Ciolacu și ale ministrului de finanțe Marcel Boloș referitoare la pilonul 2 de pensii sau la posibilele măriri salariale, a venit rândul ministrului energiei Sebastian Burduja.

Astfel, vineri, premierul Marcel Ciolacu a cerut ministrului Burduja să se uite cu atenție la ceea ce se întâmplă în privința prețului la gaze. „Îi cer domnului ministru al Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în privinţa preţului la gaze. Am văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut”, a spus premierul în ședința de guvern.

E drept că nu se resimt în facturile populaţiei, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferenţa faţă de preţul plafonat. Vă rog să verificaţi situaţia. Sper că şi ANRE se va sesiza”, a mai spus premierul Ciolacu.

Ministrul Burduja a răspunsul criticilor premierului: „Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât şi public, ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile OUG27/2022. Avem un dialog constant şi pozitiv cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă legislaţia în vigoare, ANRE fiind singura instituţie abilitată să efectueze aceste verificări”.

Am putea spune că asistăm la aruncarea răspunderii de la Ana la Caiafa. Altă instituție din subordinea guvernului este abilitată să scoată castanele din foc.

La acest schimb de replici guvernamental cetățeanul român asistă neputincios. Prejudiciu este plătit de statul român, care este finanțat de contribuabil. Toți se ceartă pe banii noștri! În timp ce, unii prosperă, noi asistăm neputincioși la aceasta!