Un val uriaș de infecții respiratorii la copii în China. OMS a cerut Chinei să trimită informații detaliate

You are currently viewing Un val uriaș de infecții respiratorii la copii în China. OMS a cerut Chinei să trimită informații detaliate

În China a izbucnit o nou val de infecții în rândul copiilor. Infecțiile respiratorii au generat supraaglomerarea spitalelor. S-a ajuns ca pentru un consult să se aștepte și 13 ore. Un oficial de la Spitalul de Pediatrie din Beijing a declarat marți presei de stat că media actuală de peste 7.000 de pacienți zilnic „depășește cu mult capacitatea spitalului„.

La rândul său, cel mai mare spital de pediatrie din Tianjin a bătut sâmbătă un record, primind peste 13.000 de copii la departamentele sale de ambulatoriu şi de urgență, potrivit unui post local de stat.

Oficialii de la Beijing și din alte orașe din nordul Chinei vorbesc despre faptul că bolile sezoniere tipice, inclusiv gripa și virusul sinciţial respirator (RSV), precum și pneumonia cu mycoplasmă – o infecție bacteriană care provoacă de obicei o infecție ușoară și afectează în mod obișnuit copiii – sunt cauzele principale care au dus la această situație.

Creșterea numărului de cazuri în nordul Chinei vine pe fondul creșterii numărului de infecții respiratorii sezoniere în întreaga emisferă nordică, inclusiv în Statele Unite, unde RSV se răspândește la niveluri „fără precedent” în rândul copiilor. La un spital de pediatrie, afiliat Institutului de Pediatrie din Beijing, holurile erau pline cu copii. Unii dintre aceștia aveau perfuzii intravenoase în brațele părinților, pe holurile spitalului.

China a făcut un apel la vigilență vineri, în timp ce o creștere bruscă a numărului de boli respiratorii a afectat școlile și spitalele. Consiliul de Stat a declarat că gripa va atinge un vârf în această iarnă și primăvară, iar infecția cu mycoplasma pneumoniae va continua să fie ridicată în unele zone și în viitor. De asemenea, acesta a avertizat asupra riscului unei reveniri a infecțiilor COVID.
Pe fondul acestei situații Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut autorităților chineze să trimită „informații detaliate în legătură cu o creștere a bolilor respiratorii și a focarelor de pneumonie semnalate la copii„. Experții externi care monitorizează situația au spus că pentru moment nu există dovezi care să indice apariția unui nou agent patogen. Au cerut Chinei să trimită informații detaliate despre situație.

Christine Jenkins, profesor de medicină respiratorie la Sydney, a declarat că o creștere a infecțiilor virale ale tractului respirator la copii în această perioadă a anului nu este neașteptată și este un fenomen care a fost observat de-a lungul mai multor decenii în întreaga lume la începutul iernii. „Cu toate acestea, în contextul pandemiei datorate unui virus relativ nou precum (noul coronavirus) şi a potențialului ca și alte virusuri noi sau mutații să provoace boli ale tractului respirator, raportarea şi monitorizarea promptă sunt esențiale„, a subliniat ea.