Putin ar putea ataca NATO în „5-8 ani”, avertizează ministrul german al apărării

You are currently viewing Putin ar putea ataca NATO în „5-8 ani”, avertizează ministrul german al apărării

Un președinte rus din ce în ce mai beligerant, Vladimir Putin, ar putea ataca alianța militară NATO în mai puțin de un deceniu, a avertizat ministrul german al apărării, Boris Pistorius. „Auzim amenințări de la Kremlin aproape în fiecare zi… așa că trebuie să luăm în considerare că Vladimir Putin ar putea chiar să atace o țară NATO într-o zi”, a declarat Pistorius pentru publicația germană Der Tagesspiegel într-un interviu publicat vineri.

Deși nu este probabil un atac rusesc „deocamdată”, ministrul a adăugat: „Experții noștri se așteaptă la o perioadă de cinci până la opt ani în care acest lucru ar putea fi posibil”, titrează Politico.

În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Kremlin, Rusia și-a intensificat retorica agresivă împotriva unora dintre vecinii săi – inclusiv țările baltice și Polonia, care sunt toate membre ale NATO, și Moldova – determinând înalți oficiali europeni din apărare să avertizeze asupra riscului de apariție a unui conflict major.

Miercuri, președintele comitetului militar al șefilor naționali al NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat că alianța militară se confruntă cu „cea mai periculoasă lume din ultimele decenii” și a cerut o „transformare a NATO”.

La începutul acestei luni, comandantul șef al Suediei, generalul Micael Bydén, le-a cerut suedezilor să „se pregătească mental” pentru război. În aceeași zi, ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin, a avertizat și el că „războiul ar putea veni în Suedia”.

În interviul său pentru Der Tagesspiegel, Pistorius a spus că avertismentele suedeze sunt „de înțeles dintr-o perspectivă scandinavă”, adăugând că Suedia se confruntă cu „o situație și mai gravă”, având în vedere proximitatea sa de Rusia. De asemenea, nu este încă membru al alianței NATO, așteptând aprobarea Turciei și Ungariei pentru aderare. „Dar trebuie, de asemenea, să învățăm să trăim din nou cu pericolul și să ne pregătim – militar, social și în ceea ce privește apărarea civilă”, a avertizat Pistorius.

Polonia, care cheltuiește peste 4% din PIB-ul său pentru apărare în acest an, este, de asemenea, îngrijorată de imprevizibilitatea Rusiei în urma atacului neașteptat asupra Ucrainei din 2022. „Rusia sfidează logica. Ce s-a întâmplat în 2022 părea imposibil. Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu„, a declarat ministrul Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, într-un interviu televizat la începutul acestei săptămâni.

La sfârșitul anului trecut, Germania și-a reînnoit doctrina militară și strategică pentru prima dată din 2011, cu scopul de a transforma Bundeswehr într-o armată capabilă de război. „Războiul a revenit în Europa. Germania și aliații săi trebuie din nou să facă față unei amenințări militare. Ordinea internațională este atacată în Europa și pe tot globul. Trăim într-un punct de cotitură”, spune primul paragraf al noii doctrine.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, un critic deschis al lui Putin, care a fost una dintre vocile cele mai puternice în sprijinul Ucrainei în UE, a cerut joi Europei să accelereze pregătirile pentru o nouă agresiune rusă. „Există o șansă ca Rusia să nu fie reținută în Ucraina”, a declarat Landsbergis pentru AFP, la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Nu există niciun scenariu în care Ucraina să nu câștige, iar Europei să-i fie bine”, a avertizat el.