Dezastrul demografic. România dispare pe zi ce trece. Autoritățile par a nu fi afectate de acest lucru. În ultimii 14 ani, în afara granițelor țării s-au născut 411.000 copii

You are currently viewing Dezastrul demografic. România dispare pe zi ce trece. Autoritățile par a nu fi afectate de acest lucru. În ultimii 14 ani, în afara granițelor țării s-au născut 411.000 copii
  • Categorie:Info / Social

În România zilelor noastre se constată două fenomene conexe: natalitate în scădere și îmbătrânirea populației. Datele furnizate de Institutul Național de Statistică după recensământul din 2021, arată că în România trăiesc puțin peste 19 milioane de oameni, adică un pic peste 1966.

O statistică a Ministerului de Externe arată că peste 7 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării. Copii născuți și crescuți acolo nu mai sunt români, ci sunt copiii statelor respective.

În ultimii 14 ani, în afara granițelor țării s-au născut 411.000 de copii români. Cel mai mare număr s-a atins în 2019, înaintea pandemiei, când s-au născut 47.500 de copii români peste granițe.

În țară, tendința este de scădere continuă: în 2020, s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol; în 2021, din ultimii 130 de ani; în primul semestru din 2023, cel mai mic număr din ultimii 145 de ani.

Printre motivele care stau la baza scăderii demografice actuale putem enumera: migrația economică a unei părți a populației României; lipsa unor măsuri clare de încurajare a natalității: cuantumul alocațiilor, lipsa sprijinului familiilor tinere, lipsa creșelor și grădinițelor; lipsa spitalelor și școlilor moderne, etc.; lipsa unor locuri de muncă bine plătite; îmbătrânirea populației active.

Îmbătrânirea populației active constituie o problemă arzătoare în majoritatea statelor europene. De asemenea, în întreaga Europă se constată o scădere a natalității. Pentru unele state europene salvarea vine de la străinii veniți și naturalizați. Printre aceștia, bună parte sunt români.

Pentru România, aceste două procese conexe: scăderea natalității și îmbătrânirea populației, au consecințe deosebit de grave: scăderea veniturilor la bugetul de stat; creșterea cheltuielilor cu sistemul de asistență socială (în special pensiile); creșterea deficitului de forță de muncă activă. Importul de forță de muncă din state asiatice nu va rezolva problema de fond a României: scăderea populației.

Potrivit estimărilor, se va ajunge ca în 2100 România să aibă 7,8 milioane de locuitori. Cu toate acestea, coaliția aflată la guvernare este preocupată de câștigarea viitoarelor alegeri și nu de viitorul României. Copiii sunt viitorul oricărei națiuni, iar o națiune cu natalitate în scădere poate să dispară!