Rusia lovește două dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei într-un nou val de atacuri aeriene

You are currently viewing Rusia lovește două dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei într-un nou val de atacuri aeriene

Rusia a lovit marți două dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei într-un nou val de lovituri aeriene care au ucis cel puțin cinci civili. Ministerul de Interne al Ucrainei a declarat că 135 de persoane au fost rănite în ultimele atacuri cu rachete și drone: 61 în orașul Harkov, al doilea oraș din nord-estul Ucrainei, și 17 în capitala Kiev.

Președintele Volodymyr Zelenski a declarat că operațiunile de salvare au continuat până seara târziu, deoarece atacurile au provocat și daune și au lovit surse de alimentare, informează Reuters.

Rusia a intensificat atacurile în perioada de Anul Nou. Președintele Vladimir Putin a avertizat luni că atacul aerian ucrainean asupra orașului rusesc Belgorod, despre care Moscova a spus că a ucis 25 de civili, „nu va rămâne nepedepsit”.

Fum a ieșit din partea carbonizată a unei clădiri rezidențiale înalte din Kiev, unde primarul Vitali Klitschko a spus că o femeie în vârstă a fost ucisă și 49 de persoane rănite. Ulterior, serviciile de urgență au recuperat un alt cadavru din clădire.

O femeie în vârstă de 91 de ani a fost ucisă într-un atac cu rachete asupra Harkivului, care a rănit alte zeci de persoane, iar un cuplu căsătorit a fost ucis într-un atac în zona din jurul Kievului, au declarat oficialii locali. „Rusia va răspunde pentru fiecare viață luată”, a spus Zelenski pe Telegram. Rusia a declarat ulterior că un bărbat a fost ucis și 11 persoane au fost rănite într-o serie de atacuri asupra Belgorod.

Zelenski, în discursul său video, a spus mai târziu că Rusia a desfășurat aproape 300 de rachete și peste 200 de drone în atacurile din ultimele trei zile. Ultimele atacuri, a spus el, au fost menite să provoace distrugere maximă. „...Traiectoriile au fost special calculate de inamic pentru a provoca cât mai multe daune posibile”, a spus el. „Nici o altă țară nu a respins încă atacuri similare cu drone și rachete combinate, inclusiv rachete balistice”.

Rusia a intensificat loviturile cu rachete și drone pe 29 decembrie, când a lansat cel mai mare atac aerian, ucigând cel puțin 39 de persoane. Kievul a avertizat de săptămâni întregi că Rusia părea să depoziteze rachete pentru atacuri masive.

Rusia a ocupat zone din estul și sudul Ucrainei, iar războiul pare să nu se oprească. Luna viitoare se apropie a doua aniversare a invaziei Ucrainei. Rusia descrie contraofensiva ucraineană lansată la jumătatea anului 2023 ca un eșec. Linia frontului s-a schimbat puțin în ultimele luni.

Ucraina se bazează pe sprijinul militar și financiar din partea aliaților, dar disputele politice din SUA și Uniunea Europeană au amânat ajutorul de peste 110 miliarde de dolari.