În timp ce multe magazine s-au închis în comunitățile rurale, acest nou mod de comerț se dezvoltă la sate și mai ales de-a lungul drumurilor. Cu toate acestea există întrebări, notează Le Figaro.
În perioada sărbătorilor, îți poți lua stridiile de la automat? Afacerea crescătorului de stridii normand Ludovic Casrouge din Gouville-sur-Mer (Manche) ar trebui să fie un mare succes. Stridiile, creveții, supa de pește sau somon afumat îi așteaptă pe clienții trecători, care cu siguranță nu au ocazia să meargă la magazinul său din Pont-Audemer, situat în Eure.
Automatul de altădată, care vindea batoane de ciocolată și sticle de suc industrial de portocale, a devenit mai sofisticat. La marginea sensurilor giratorii și a drumurilor aglomerate, în benzinării sau în parcări, uneori în gări, proliferează dispozitivele de nouă generație. Dotate cu cuptor sau dimpotrivă frigorifice, oferă pâine, pizza, fructe și legume, ouă sau preparate. Uneori cu o notă locală: Jura este echipat cu automate Comté, Sarthe cu automate Rillette.
Aceste dotări se dezvoltă în special în zonele rurale și semi-rurale, unde „sunt însoțite de mobilitatea francezilor„, spune Vincent Chabault, sociolog specializat în comerț, autorul cărții Elogiul magazinului. Clienții apreciază posibilitatea de a cumpăra un produs din apropiere, la orice oră, mai ales atunci când magazinele sunt închise.