Coreea de Nord trimite soldați și echipament militar nou la granița cu Coreea de Sud. Se conturează o altă zonă de conflict?

You are currently viewing Coreea de Nord trimite soldați și echipament militar nou la granița cu Coreea de Sud. Se conturează o altă zonă de conflict?

Conflictul mocnit dintre cele două state coreene continuă la alt nivel decât cel de până acum. Cu medierea SUA, în 2018 Nordul și Sudul au încheiat un acord pentru detensionarea graniței comune. Acordul Militar Cuprinzător – Comprehensive Military Agreement (CMA) – ratificat de ambele state a fost cea mai notabilă realizare a discuțiilor diplomatice de până atunci.

Din păcate, acest acord a fost încălcat de Coreea de Nord prin acțiuni repetate: lansarea unor rachete balistice, lansarea unui satelit militar cu sprijin rusesc. Parteneriatul dintre Federația Rusă și Coreea de Nord a trecut la alt nivel odată cu furnizarea de proiectile de artilerie către partea rusă și cu cooperarea în lansarea de sateliți. Călătoria lui Kim Jong Un în Rusia a întărit acest parteneriat.

În acest context Coreea de Sud a declarat că își va intensifica imediat supravegherea de-a lungul graniței puternic fortificate cu Nordul. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că decizia Coreei de Sud de a suspenda o parte din CMA a fost un „răspuns prudent și reținut”, menționând pe de altă parte „nerespectarea acordului” de către Coreea de Nord.

Coreea de Nord a acuzat Sudul că a renunțat la acord și a declarat că „de acum înainte, armata noastră nu va mai fi niciodată legată de Acordul militar Nord-Sud din 19 septembrie„. „Vom retrage măsurile militare luate pentru a preveni tensiunile și conflictele militare, în toate domeniile, inclusiv pe uscat, pe mare și în aer, și vom desfășura forțe armate mai puternice și echipamente militare de tip nou în regiune de-a lungul liniei de demarcație militară„, anunță Phenianul, potrivit Reuters.

Declarația Coreei de Nord a fost făcută la câteva ore după ce miercuri seara târziu a lansat o rachetă balistică spre marea din largul coastei sale estice. Armata Coreei de Sud a declarat că lansarea pare să fi eșuat.

Coreea de Sud a reluat de miercuri zborurile de recunoaștere cu avioane cu echipaj și fără echipaj din zona de graniță, a relatat agenția de presă Yonhap.