Protestul fermierilor și transportatorilor nu s-a încheiat. Fermierii au cerut soluții de creditare și controale mai puțin drastice din partea APIA

You are currently viewing Protestul fermierilor și transportatorilor nu s-a încheiat. Fermierii au cerut soluții de creditare și controale mai puțin drastice din partea APIA

Întâlnirea dintre reprezentanții fermierilor și transportatorilor cu reprezentanții Guvernului nu a avut rezultatul scontat. Fermierii „au cerut soluţii de creditare. Ministrul le-a explicat că există în vigoare programul de 5 ori subvenţia prin care pot lua credite avantajoase de la CEC cu o simplă adeverinţă eliberată de APIA. De asemenea, ministrul le-a transmis ca există deja în transparenţă decizională un act normativ care le suspendă obligaţiile de plată dacă au dificultăţi“, titrează Agerpres.

Potrivit acesteia, fermierii au mai cerut să nu mai intre cereale din Ucraina în ţară şi să nu mai fie controale APIA atât de drastice. „Ministrul le-a explicat ca acele controale sunt absolut obligatorii pentru a ne asigura că banii europeni şi cei de la buget sunt cheltuiţi corect“, au menţionat sursele guvernamentale.

Guvernul a anunţat sâmbătă dimineaţa, printr-un comunicat, că reprezentanţi ai ministerelor şi ai unor instituţii publice vor avea sâmbătă consultări cu cei ai transportatorilor şi fermierilor, pentru a discuta, pe fiecare domeniu în parte, revendicările acestora. „În continuarea dialogului cu transportatorii şi fermierii care protestează pe Centura Capitalei şi în ţară, Guvernul României le-a transmis reprezentanţilor transportatorilor şi fermierilor un calendar de discuţii cu miniştrii şi reprezentanţii unor instituţii publice, cu care să discute pe fiecare domeniu în parte revendicările solicitate“, se menţiona în comunicat.

La finalul întâlnirii, transportatorii şi fermierii au anunţat că au decis, în urma discuţiilor cu premierul Marcel Ciolacu, să „rămână în stradă“ şi să continue protestul. În continuare și-au exprimat dorința de a intra în București și de a protesta în fața sediului Guvernului. Cu toate acestea, nu au dorit ca protestul lor spontan să fie deturnat de niciun partid sau lider politic.