Parlamentarii UE continuă să încerce să limiteze drepturile de vot ale Ungariei. Peste 100 de membri ai Parlamentului European au semnat o scrisoare în care susțin că această mișcare este „necesară” pentru a proteja valorile Uniunii Europene

You are currently viewing Parlamentarii UE continuă să încerce să limiteze drepturile de vot ale Ungariei. Peste 100 de membri ai Parlamentului European au semnat o scrisoare în care susțin că această mișcare este „necesară” pentru a proteja valorile Uniunii Europene

Unii parlamentari ai Uniunii Europene au cerut statelor membre să-l pedepsească pe liderul maghiar Viktor Orban. Astfel, cel puțin 120 dintre cei 705 de membri ai Parlamentului European au semnat vineri o scrisoare trimisă președintei Parlamentului, Roberta Metsola, prin care solicită mai multe presiuni asupra Budapestei. „Ungaria a fost criticată în mod repetat pentru erodarea statului de drept și, după acțiunile Ungariei de a perturba procesul decizional al statelor membre în Uniunea Europeană din luna decembrie, credem că a sosit momentul ca Parlamentul European să ia măsuri”, se spunea scrisoarea.

Consiliul European este organismul care stabilește direcția politică generală și prioritățile UE. În decembrie, Orban a blocat o revizuire a bugetului blocului comunitar care includea acordarea Ucrainei a 50 de miliarde de euro până în 2027.

În scrisoare se cerea începerea procesului prin care se poate ajunge la „suspendarea drepturilor specifice de membru al Ungariei, inclusiv a drepturilor de vot în Consiliu”. „Credem că această acțiune este necesară pentru a proteja valorile Uniunii Europene”.

Summitul UE de luna trecută a încheiat încă un an de dispute între blocul comunitar și Budapesta pe tema independenței instanțelor maghiare, a corupției și a libertății minorităților, a organizațiilor neguvernamentale și a educației.

Scrisoarea demonstrează o dorință clară a Parlamentului de a lansa articolul 7.2 TUE”, a spus autorul scrisorii, deputatul finlandez în Parlamentul European (PE), Petri Sarvamaa, referindu-se la următorul pas pentru țările care nu respectă regula legii. „Dar mai presus de toate, evidențiază urgența de a aborda acțiunile lui Viktor Orban”, a spus Sarvamaa, care face parte din Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, cea mai importantă fracțiune din actuala legislatură europeană.

Balazs Hidveghi, un europarlamentar maghiar, a respins scrisoarea și a considerat-o a fi un „atac” la adresa Ungariei. „Adversarii noștri, care au murdărit Ungaria cu minciuni ani de zile și încearcă să ne îngreuneze viața la Bruxelles… au lansat un alt atac”, a spus el.

Parlamentul European dorește să adopte o rezoluție privind Ungaria săptămâna viitoare, deoarece principalele sale facțiuni politice sunt nemulțumite de decizia Comisiei Europene din decembrie de a debloca sprijinul financiar acordat de UE Budapestei.