Epopeea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen nu s-a încheiat. ”Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, a spus Gerhard Karner, ministrul austriac de interne

You are currently viewing Epopeea admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen nu s-a încheiat. ”Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, a spus Gerhard Karner, ministrul austriac de interne

Austria își menține veto-ul privind aderarea României și a Bulgariei la Schengen cu granițele terestre, anunță ministrul de Interne Gerhard Karner, citat de agenția austriacă de presă (APA): ”Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, a declarat acesta, potrivit G4Media.

Ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP), citat de APA, a transmis că ”o includere în acest stadiu ar fi greșită”. Karner a mai spus că vrea să mențină dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, dar că nu impune condiții concrete celor două țări. Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat ziarului „Presse” (ediția de sâmbătă).

Întrebat care sunt criteriile pe care cele două țări ar trebui să le îndeplinească în continuare, el a răspuns: „Nu este vorba doar de România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este într-o situație dezastruoasă. Nu eu sunt cel care dă note pentru România și Bulgaria. Fac campanie la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a declarat acesta.

Karner a mai spus că: ”Împreună cu România și Bulgaria, am făcut acum un pas înainte cu Schengen aerian și, de altfel, și cu Schengen maritim. Și trebuie să continuăm să avansăm pas cu pas”. Apoi a adăugat că: ”Nu este treaba Austriei să elaboreze un calendar sau să facă vreo reglementare. Este treaba Comisiei să se asigure că sistemul general funcționează”.

Declarațiile ministrului de Interne austriac au loc în contextul în care România a aderat la Schengen doar cu spațiile aerian și maritim, chestiune amplu criticată de opoziția politică din România, miza principală a negocierilor fiind aderarea terestră.