Cu 15 zile înainte de a fi declarat mort într-o închisoare rusească, Alexei Navalnîi și-a lansat ultima lovitură împotriva lui Vladimir Putin, titrează Politico.eu.
Liderul opoziției ruse și-a petrecut ultimele săptămâni ale vieții închis într-o colonie penală la nord de Cercul polar, un loc rece, periculos și incomod, cu condiții extreme care echivalează cu tortură.
Timp de mai bine de un deceniu, Navalnîi a fost cel mai important adversar al președintelui rus și cea mai mare amenințare politică. De-a lungul anilor, el a fost pus sub supraveghere și condamnat la închisoare. Și totuși, în ianuarie 2021, după ce și-a revenit în Germania după ce a fost aproape ucis cu Novichok, a ales să se întoarcă în Rusia.
Închis și adesea ținut în izolare, Navalny a devenit vizibil slăbit în timpul celor trei ani petrecuți în sistemul penal rus. Dar chiar și izolat în nordul îndepărtat al țării, el a reușit să transmită mesaje susținătorilor săi. El a elaborat un plan de mobilizare a opoziției în timpul alegerilor prezidențiale din acest weekend.
La 1 februarie, pe contul său de pe platforma de socializare X a fost postat un mesaj, marcând primele instrucțiuni înaintea votului prezidențial care va avea loc în acest weekend. „Îmi place ideea ca alegătorii anti-Putin să meargă împreună la secțiile de votare la ora 12”, a scris Navalnîi. „La amiază împotriva lui Putin”.
Protestul, o serie de flash mob-uri în toată țara, ar fi la nivel național, legal și relativ sigur. „Ei bine, ce pot face?” a adăugat Navalnîi. „Vor închide secțiile de votare la ora 12? Vor organiza o acțiune în sprijinul lui Putin la ora 10 a.m.? Îi vor înregistra pe toți cei care au venit la prânz și îi vor pune pe lista oamenilor nesiguri?”
Era clar că alegerile nu vor fi nici libere, nici corecte: Putin ar fi singurul candidat real, cu toți criticii săi proeminenți fie morți, întemnițați, în exil sau radiați din vot. Dar, pur și simplu, apărând la ora stabilită, rușii și-ar putea exprima dezaprobarea.
Moartea lui Navalnîi două săptămâni mai târziu – oficial din cauze naturale, o afirmație contestată vehement de susținătorii săi și de familia sa – a dat mișcării un nou impuls.
După ce mii de ruși au înfruntat frigul și autoritățile s-au aliniat în timpul înmormântării sale și au depus un mic deal de flori pe mormântul lui, apelul lui Navalnîi a fost preluat de văduva și moștenitoarea sa politică, Iulia Navalnîia. „Alexei a chemat oamenii să participe la acest protest și de aceea pentru mine personal acest lucru este atât de important”, a spus ea recent într-un videoclip în care le-a cerut rușilor să se alăture evenimentului „pentru Navalnîi”. „Vreau să fac ceea ce el a crezut că este corect”, a spus ea.
Îngropat la cimitirul Borisovo din Moscova, Navalnîi rămâne cel mai puternic contestatar al lui Putin. Indiferent dacă mulțimile de ruși se vor prezenta sau nu pentru a-și exprima disidența duminică la prânz, dispariția sa a subliniat și mai mult lipsa de legitimitate a lui Putin.
„Chiar și după moarte, Navalnîi îi provoacă daune maxime lui Putin”, a spus Maxim Reznik, un politician din opoziție de la care Navalnîi a adoptat ideea „Amiază împotriva lui Putin”.
„El și-a dat întreaga viață pentru libertatea noastră”, a spus Reznik. „Ultimul lucru pe care l-a făcut a fost să ne ceară să-i acordăm 30 de minute.”