În urma erupției vulcanului din Islanda, a fost evacuată Laguna Albastră

You are currently viewing În urma erupției vulcanului din Islanda, a fost evacuată Laguna Albastră

Renumita Lagună Albastră din Islanda și orașul din apropiere Grindavik au fost evacuate sâmbătă în urma unei erupții vulcanice în peninsula Reykjanes, a informat postul public islandez RÚV.

Lava părea să curgă rapid spre nordul orașului Grindavík, la fel cum a făcut-o în timpul erupției din 8 februarie, a spus RÚV, citând Oficiul Meteorologic al Islandei. RUV a raportat mai târziu că lava curgea și spre drumul Grindavíkurvegur – drumul principal care duce la Grindavik. „Fisura are aproximativ trei kilometri lungime și merge de la Stóra-Skógfell spre Hagafell”, se spune.

Principalul aeroport internațional al Islandei, Aeroportul Keflavik, și alte aeroporturi regionale rămân pe deplin operaționale, a adăugat RUV. Cu toate acestea, gazul vulcanic este de așteptat să fie detectabil în orașul din apropierea aeroportului.

Erupția actuală este cea mai puternică din activitatea seismică recentă, a declarat geofizicianul Magnús Tumi Guðmundsson pentru RUV după ce s-a întors dintr-un zbor cu elicopterul.

Guðmundsson a spus că fisura, care este foarte activă acum, se extinde din partea de nord a Hagafell până la Stóra-Skógfell. El a estimat că avea o lățime de aproximativ 3,5 kilometri. „Pe baza vitezei fluxului de lavă”, a estimat Guðmundsson, „nu va trece mult până să curgă peste drumul Grindavíkurvegur”.

Geofizicianul Páll Einarsson a declarat că toate cutremurele de la Grindavík urmează în mod clar același model ca și din octombrie, cu fluxuri repetate de magmă care ajung uneori la suprafață. Erupțiile anterioare „au fost puternice, au durat puțin, dar au fost puternice cât au durat”, a adăugat Einarsson.

La mai puțin de o oră cu mașina de capitala Islandei și cel mai mare oraș Reykjavik, Laguna Albastră este una dintre cele mai populare atracții turistice ale țării.

Situl face parte din Peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei – un petec de pământ îndreptat spre vest, în Oceanul Atlantic de Nord. Pe lângă Laguna Albastră, peninsula găzduiește principalul aeroport al Islandei, Keflavik International.

Islanda este una dintre cele mai active zone vulcanice de pe planetă. Laguna a fost evacuată la începutul lunii martie din cauza activității seismice. În noiembrie, a fost închisă timp de o săptămână după ce au fost înregistrate 1.400 de cutremure în 24 de ore.