Cancelarul austriac Karl Nehammer s-a opus încă o dată aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen

You are currently viewing Cancelarul austriac Karl Nehammer s-a opus încă o dată aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen

În ciuda hotărârii Congresului Popularilor europeni de la București, cancelarul austriac și-a păstrat poziția privind intrarea României în Schengen. A continuat să se opună aderării complete a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Întâlnirile de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, cu președintele Senatului Nicolae Ciucă și premierul Marcel Ciolacu nu au reușit să-i schimbe decizia.

Era de așteptat ca Nehammer să fie mai discret la București și să-și comunice vetoul în Austria, pentru electoratul de acasă. Complet lipsit de diplomație, oficialul de la Viena a transmis pe X un mesaj dur despre Schengen imediat după întâlnirea de la Cotroceni:

Astăzi sunt la București, la congresul Partidului Popular European. Ne pregătim împreună pentru alegerile importante pentru Parlamentul European din luna iunie.

România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulți cetățeni români lucrează în Austria și sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire.

În același timp, am discutat foarte deschis și despre obiecțiile Austriei referitoare la extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”. 

Dacă NU-ul lui Nehammer e momentul politic cel mai vizibil de la Congresul PPE, evenimentul cel mai relevant e desemnarea Ursulei von der Leyen drept candidatul popularilor pentru încă un mandat la șefia Comisiei Europene.

Iohannis, Ciucă și PNL au organizat la standarde decente congresul de la Romexpo, o adevărată desfășurare de forțe la care au participat zeci de lideri europeni de prim rang, mulți dintre ei duși la întâlniri atât la Cotroceni, cât și la Palatul Victoria. Iar pentru Ursula von der Leyen a fost un moment-cheie pe care îl va lega permanent de România.

De altfel, Ursula von der Leyen și-a exprimat clar recunoștința în discursul de la Romexpo: ”Suntem atât de mândri de Klaus Iohannis, pentru conducerea României, pentru sprijinul pe care l-a oferit şi pentru faptul că este un extraordinar european”.