Putin promite că va pedepsi Ucraina pentru atacurile din timpul alegerilor din Rusia

You are currently viewing Putin promite că va pedepsi Ucraina pentru atacurile din timpul alegerilor din Rusia

Vladimir Putin a acuzat vineri Ucraina că încearcă să perturbe alegerile prezidențiale rusești care îi vor da încă un mandat de șase ani la Kremlin. El a spus că Moscova va pedepsi Kievul pentru ultimele sale atacuri, informează Reuters.

Prima dintre cele trei zile de vot a fost marcată de întreruperi, inclusiv turnarea de colorant în urne, un cocktail Molotov aruncat într-o secție de votare din orașul natal al lui Putin și atacuri cibernetice raportate.

Milioane de ruși au votat în cele 11 fusuri orare ale țării. Oficialii au susținut că prezența la vot în prima zi a fost peste 35%.

Războiul din Ucraina a umbrit votul din Rusia. În opinia liderului de la Kremlin, bombardarea repetată a regiunilor de vest ale Rusiei și încercarea celor 2.500 de militari ucraineni de a trece în două regiuni rusești cu tancuri sunt provocări. „Aceste lovituri inamice nu vor rămâne nepedepsite”, a spus Putin, vizibil furios, la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Oficialii ucraineni au declarat că atacurile au fost efectuate de grupuri armate ruse cu sediul în Ucraina, care se opun Kremlinului.

Un atac rusesc cu rachete balistice a lovit o zonă rezidențială din orașul ucrainean Odessa, ucigând cel puțin 20 de persoane și rănind peste 70, în cel mai mortal atac al Moscovei din ultimele săptămâni. Președintele Volodimir Zelenski a spus că Rusia va primi un „răspuns corect” pentru această lovitură.

În mijlocul războiului din Ucraina, cel mai mare conflict din Europa de după al doilea război mondial, Putin, în vârstă de 71 de ani, domină peisajul politic al Rusiei. Niciunul dintre ceilalți trei candidați de pe buletinul de vot nu reprezintă o provocare credibilă.

Peste 114 milioane de ruși sunt eligibili să voteze, inclusiv în ceea ce Moscova numește „noile sale teritorii” – patru regiuni ale Ucrainei pe care forțele sale le controlează doar parțial, dar pe care le-a revendicat ca parte a Rusiei. Ucraina spune că organizarea alegerilor acolo este ilegală și nulă.

Videoclipul lansat de Kremlin l-a arătat pe Putin votându-se și făcând semn scurt către camera. Rușii din aproximativ o treime din țară pot vota electronic pentru prima dată la alegerile prezidențiale. Criticii consideră acest mod de a vota  poate fi fraudat.

Sunt cele mai închise, cele mai secrete alegeri din istoria Rusiei”, a declarat Stanislav Andreichuk, copreședintele grupului de monitorizare a votului Golos, pe care statul l-a catalogat drept „agent străin”.