Chiar dacă conflictul din Fâșia Gaza continuă, se dorește încheierea unei păci durabile

You are currently viewing Chiar dacă conflictul din Fâșia Gaza continuă, se dorește încheierea unei păci durabile

Armistițiul dintre Israel și Hamas s-a încheiat. Întrucât nu a mai existat un alt schimb de ostatici, conflictul a fost reluat. În acest context, reprezentanții Hamas au declarat că atâta vreme cât conflictul va continua nu va mai exista niciun alt schimb de ostatici.

Pe de altă parte, ministrul israelian al Afacerilor Strategice Ron Dermer, vorbind pentru ABC News, a declarat că presiunea militară are rolul de a forța Hamas să încheie un acord cu privire la schimburile suplimentare de prizonieri și ostatici. „Presiunea militară a continuat vineri (după încheierea armistițiului) și va continua în zilele și săptămânile următoare”.

        Ostilitățile dintre Israel și Hamas au fost reluate

Forțele israeliene au bombardat duminică zone largi ale Fâșiei Gaza, ucigând și rănind zeci de palestinieni. Civilii din teritoriul asediat și-au căutat adăpost în sudul teritoriului.

Gruparea militantă palestiniană Hamas a declarat că luptătorii săi s-au ciocnit cu trupele israeliene la aproximativ 2 km (1 milă) de orașul Khan Younis. Locuitorii din zonă se tem că acolo va fi o nouă ofensivă terestră israeliană. Israelul nu a comentat informația.

Tabăra de refugiați Jabalia din nordul enclavei conduse de Hamas s-a numărat printre locurile lovite. Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza a declarat că mai multe persoane au fost ucise în urma unui atac aerian israelian.

Violența a avut loc în ciuda apelurilor venite din partea Statelor Unite – cel mai apropiat aliat al Israelului – ca Israelul să evite posibilele pierderi de vieți omenești din rândul civililor palestinieni.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, peste 15.523 de persoane au fost ucise în aproape două luni de război. Conflictul a izbucnit după un raid transfrontalier al Hamas în sudul Israelului din 7 octombrie, în care 1.200 de israelieni au fost uciși şi peste 200 luați ostatici.

Israelul spune că acționează pentru a anihila Hamas, întrucât acesta reprezintă o amenințare pentru însăși existența statului evreu. Atacul inițial al Hamas și războiul care a urmat reprezintă cel mai sângeros episod din conflictul israelo-palestinian vechi de decenii.

          Soluții pentru încheierea unei păci durabile între părți            

Pentru SUA încheierea conflictului din Gaza poate avea loc numai prin întemeierea unui stat palestinian, fără Hamas. Acest stat va putea sta la masa negocierilor cu Israelul. Majoritatea națiunilor îmbrățișează ideea coexistenței a 2 state independente: Israel și Palestina.             

Există și facțiuni militante care resping dreptul Israelului de a exista și susțin o soluție cu un singur stat – Palestina, nu Israel. Hezbollah din Liban și Hamas din Gaza au cerut distrugerea Israelului.

Pe de altă parte, mulți din extrema dreaptă israeliană susțin o soluție cu un singur stat – ei iau în considerare acel stat ca un stat evreu. În timp ce unii sunt dispuși să acorde palestinienilor cetățenie deplină și drepturi egale, alții le-ar conferi palestinienilor o autonomie mai mică. Palestinienii, care au propriile lor aspirații naționale, critică acest din urmă sistem ca fiind asemănător cu apartheid-ul.

Mulți israelieni și palestinieni din extrema stângă – precum și europeni și americani de extremă stângă – susțin, de asemenea, o soluție cu un singur stat, dar într-o formă foarte diferită. Ei vizează un stat laic pentru toți cetățenii, indiferent de religie, cultură sau etnie. Majoritatea israelienilor renunță la această idee, deoarece este văzută ca înlăturând caracterul evreiesc al țării și o modalitate de a elimina statul Israel prin mijloace non-militare.

Unii palestinieni care preferă soluția cu un singur stat sunt frustrați de eșecul Acordurilor de pace de la Oslo și nu văd nicio speranță în continuarea negocierilor de pace. Ei simt că comunitatea internațională nu ia măsuri concrete pentru a schimba realitatea după aproape 50 de ani de ocupație militară de către Israel a Cisiordaniei. Mai degrabă ar obliga Israelul să-și asume întreaga responsabilitate pentru securitatea în Cisiordania, așa cum era cazul înainte de Acordurile de la Oslo.