Noi investiții la Centrala de la Cernavodă cu ajutorul Băncii Europene de Investiții. Se înființează prima unitate de îndepărtare a tritiului din Europa și a treia din lume

You are currently viewing Noi investiții la Centrala de la Cernavodă cu ajutorul Băncii Europene de Investiții. Se înființează prima unitate de îndepărtare a tritiului din Europa și a treia din lume

Potrivit News.ro, Banca Europeană de Investiții a anunțat finanțarea unui proiect de siguranță nucleară în România, după semnarea unui acord de împrumut cu Nuclearelectrica pentru 145 de milioane de euro. În cadrul proiectului se va realiza prima unitate de îndepărtare a tritiului din Europa și a treia din lume.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (Nuclearelectrica) au încheiat un acord pentru un împrumut în valoare de 145 milioane EUR pentru a sprijini finalizarea primei instalaţii de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă)”, a anunțat BEI.

Potrivit documentului, CTRF va elimina tritiul din agentul de răcire şi din moderatorul reactorului (apa grea), ceea ce va conduce la o protecţie sporită a mediului, publicului și a sănătăţii şi securitatii ocupaţionale a angajaţilor, în deplină aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei. „Proiectul va spori securitatea radiologică a centralei electrice, va reduce şi mai mult volumul deşeurilor radioactive, acordând prioritate sănătăţii angajaţilor şi permiţând reutilizarea agentului de răcire şi a moderatorului (apa grea), după îndepărtarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite întreţinerea regulată, retehnologizarea şi, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai uşor, sigur şi eficient”, a mai spus BEI.

Vicepreşedintele Băncii, Kyriacos Kakouris, a precizat că BEI finanțează proiecte de energie durabilă în toată lumea. „Suntem bucuroşi să sprijinim acest proiect care are beneficii pentru sănătate, siguranţă şi economia circulară, realizat de un promotor experimentat„, a spus Kakouris. La rândul său, Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica, a precizat că „acest proiect face parte din strategia de investiţii, care conduce la dezvoltarea sectorul nuclear în conformitate cu politica energetică naţională”. „Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalaţie de detritiere din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucuroşi să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare şi dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară„, a spus Cosmin Ghiţă.

Potrivit comunicatului de presă, abordarea BEI privind proiectele nucleare a fost definită în Criteriile pentru împrumuturi în domeniul energetic, stabilite în 2013, şi a rămas neschimbată de atunci. „Banca adoptă o abordare neutră tehnologic, în conformitate cu obiectivul Uniunii Europene de decarbonizare şi cu obiectivele de a asigura securitatea furnizării de energie şi competitivitatea într-un mod durabil din punct de vedere al mediului, eficient din punct de vedere al costurilor, eficace, sigur şi acceptabil social”, a mai transmis BEI.