Șeful Departamentului de doctrină al Vaticanului ridică din sprâncene când este întrebat despre cartea sa din 1998, în care sunt descrise diverse detalii sexuale

You are currently viewing Șeful Departamentului de doctrină al Vaticanului ridică din sprâncene când este întrebat despre cartea sa din 1998, în care sunt descrise diverse detalii sexuale

Noul șef de doctrină al Vaticanului, care este deja atacat de întregi conferințe episcopale pentru aprobarea binecuvântărilor pentru cuplurile de același sex, acum ridică din sprâncene referitor la cartea pe care a scris-o atunci când era tânăr preot.

Cartea epuizată, în limba spaniolă, scrisă de cardinalul Victor Manuel Fernandez, intitulată „Pasiunea mistică: spiritualitate și senzualitate”, este similară unei alte cărți a lui Fernandez care a stârnit un mare scandal la scurt timp după ce a fost numit cardinal. Cartea se intitula „Vindecă-mă cu gura ta. Arta sărutului”.

Niciunul dintre titluri nu a fost inclus în lista publicațiilor furnizate de Vatican atunci când Papa Francisc l-a numit pe Fernandez director al Departamentului pentru Doctrina Credinței din Vatican și i-a dat dispoziție să schimbe lucrurile.

Teologul argentinian a fost cunoscut drept scriitorul-fantomă al lui Francis și a zguduit deja Biserica Catolică cu o serie de decrete oficiale cu privire la chestiuni importante, cum ar fi permiterea persoanelor transgender să servească ca nași.

Pasiunea mistică”, publicată în Mexic în 1998, este o scurtă expunere a experiențelor mistico-senzuale cu Dumnezeu. În ultimele sale capitole, Fernandez se adâncește în diverse detalii, inclusiv descrieri grafice ale anatomiei sexuale masculine și feminine. În carte apar și comentariile sale despre dorința sexuală, pornografie, satisfacția și dominarea sexuală și rolul plăcerii în planul mistic al lui Dumnezeu.

Explicitatea sa, la limita caricaturii uneori, sugerează cel puțin familiaritatea cu sexul, lucru care ar părea neobișnuit pentru un preot celibat. La un moment dat, el a concluzionat că femeile sunt „nesățioase” și „poate tânjesc la mai mult”, se presupune că din cauza fluxului sanguin amplu în timpul unui punct culminant.

Fernandez a refuzat mai multe solicitări de comentarii din partea Associated Press și nu a răspuns când i s-au cerut clarificări despre „Pasiunea mistică”. În comentariile adresate unor mass-media catolice, el a spus că a scris cartea când era un preot tânăr, nu va scrie niciodată așa ceva acum și a ordonat oprirea publicării ei la scurt timp după ce a apărut pentru prima dată, după ce și-a dat seama că ar putea fi înțeleasă greșit.

Într-un comentariu pentru Crux, un site online catolic, Fernandez a spus că a scris „Pasiunea mistică” după ce a avut conversații cu cupluri tinere care doreau să înțeleagă mai bine relațiile lor. Un comentariu similar l-a făcut și referitor la „Vindecă-mă cu gura ta”.

Pasiunea mistică”, care a fost descoperită de blogurile tradiționaliste catolice din Italia și Argentina, „Messa in Latino” și „Caminante Wanderer”, a reapărut luni, pe măsură ce catolicii conservatori și tradiționaliști și-au sporit criticile la adresa lui Fernandez după aprobarea binecuvântării pentru cuplurile de același sex.

Declarația, care a fost aprobată de Francisc pe 18 decembrie și publicată o zi mai târziu, a stârnit o reacție deosebită în rândul episcopilor din întreaga lume. Unele conferințe episcopale naționale din Africa, Polonia și din alte părți au spus că nu o vor pune în aplicare.

Respingerea l-a determinat pe Fernandez să emită o notă explicativă joia trecută, insistând că declarația nu a fost eretică, dar recunoscând că prevederile sale ar putea să nu fie aplicabile cel puțin imediat în anumite părți ale lumii.

În timp ce catolicii LGBTQ+ au salutat deschiderea lui Fernandez de a face din Biserica Catolică un loc mai primitor, conservatorii și-au exprimat indignarea.

Cardinalul guineean Robert Sarah, șeful în retragere al Departamentului de liturghie al Vaticanului, a fost cel mai recent prelat de rang înalt care a denunțat declarația cunoscută sub numele de Fiducia Supplicans, spunând că este opera diavolului. El a insistat asupra faptului că Biserica trebuie să declare actele homosexuale ca fiind „intrinsec dezordonate”.

Sarah a lăudat conferințele episcopale din Africa care au respins declarația și a spus că s-a alăturat acelora. „Făcând acest lucru, nu ne opunem Papei Francisc, dar ne opunem ferm și radical unei erezii care subminează serios Biserica, trupul lui Hristos, pentru că este contrară credinței și tradiției catolice”, a scris el într-un eseu publicat de editorialistul Vaticanului, Sandro Magister.

Până în prezent, reacția la „Patimile mistice” a fost cea mai acerbă în rândul comentatorilor catolici tradiționaliști și conservatori de pe rețelele de socializare. Alături de aceste comentarii se află și cel al unuia dintre cei mai respectați specialiști în drept canonic ai Vaticanului, Arhiepiscopul Charles Scicluna, care spune că Biserica ar trebui să fie deschisă spre discuții cu privire la permiterea preoților să se căsătorească.

The Wanderer, un ziar conservator catolic din Statele Unite, a declarat că dezvăluirile despre cartea lui Fernandez sunt un semnal de alarmă.  „Dacă acesta nu este un motiv pentru înlăturarea imediată a cardinalului Fernandez din postul său la Doctrina Credinței și abrogarea documentului Fiducia Supplicans – acest pontificat împreună cu Biserica noastră se vor îndrepta mai departe spre abis”, a scris Joseph Matt. președintele ziarului, într-un editorial online.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, nu a răspuns când a fost întrebat dacă papa Francisc ar mai fi avut încredere în Fernandez pentru a conduce Departamentul de doctrină, dacă știa despre „Pasiunea mistică” și de ce nu a fost inclusă în lista publicațiilor furnizată de Vatican când Fernandez a fost numit la 1 iulie.