Franța are cel mai tânăr premier din istorie și primul premier care a declarat în mod deschis că este homosexual. Pe de altă parte, președintele Emmanuel Macron caută o revigorare a mandatului său, pe fondul presiunii politice tot mai mari din partea partidelor de extremă dreaptă.
Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, s-a impus ca purtător de cuvânt al guvernului, apoi ministru al Educației și a fost votat ca fiind cel mai popular ministru din guvern.
Predecesoarea sa, Elisabeth Borne, a demisionat luni în urma tulburărilor politice legate de legile imigrării, care întăresc capacitatea guvernului de a deporta străinii.
Președintele Macron va colabora cu Attal pentru a numi un nou guvern în zilele următoare. Se așteaptă ca unii miniștri cheie din fostul guvern să își păstreze portofoliile.
Gabriel Attal a făcut parte dintre primii socialiști care l-au urmat pe Emmanuel Macron, în 2016, în momentul formării partidului „En marche”, trambulina către Elysée a președintelui Franței, notează și RFI România.
De altfel, Gabriel Attal a fost purtătorul de cuvânt al acestei formațiuni, în 2018. El și-a început cariera ca secretar de stat la Ministerul Educației naționale (2018-2020), a fost purtător de cuvânt al Guvernului (iulie 2020 – mai 2022), ministru al Conturilor Publice (mai 2022-iulie 2023) și ministru al Educației, din iulie 2023.
Născut în regiunea Paris, tatăl său, de origine evreiască tunisiană, a fost avocat și producător de cinema, iar mama lui Gabriel Attal este creștin ortodoxă, cu rădăcini franceze și greco-ruse.
Ca ministru al Educației, a reușit să impună mai multe reforme: în numele laicității, a interzis elevilor musulmani să poarte îmbrăcăminte tradițională la școală. El s-a declarat pregătit să experimenteze purtarea uniformei în școli.
Gabriel Attal a spus că inițial a fost atras de modelul politic al lui Ségolène Royal, apoi de cel al lui Dominique Strauss Kahn – socialistul căzut în dizgrație în urma unui scandal sexual și arestat în 2012 la New York- dar, în cele din urmă a ales macronismul căci „tatăl meu a fost mai degrabă de stânga iar mama mai apropiată de dreapta„.