În contextul războiului din Ucraina cele 3 țări cu deschidere la Marea Neagră își doresc să încheie un acord pentru deminarea acesteia. „Războiul din Ucraina, început de Rusia, implică riscuri pentru teritoriul nostru, pentru securitatea transportului maritim“, a explicat Tagarev.
Pentru „reducerea la minimum a acestor riscuri“, forţele navale ale celor trei ţări de coastă vor participa la curăţarea minelor, a adăugat ministrul bulgar, citat de radioul public BNR. Tagarev nu a oferit detalii despre termenii acordului sau despre data exactă a semnării acestuia.
În schimb, la Ankara, Ministerul Apărării turc a dezvăluit tot joi că, „în 10-11 ianuarie“, va fi semnat un acord cu România şi Bulgaria privind forţa comună între cele trei state membre NATO, cu ieşire la Marea Neagră, care are ca scop îndepărtarea minelor marine care ajung în apele teritoriale ale celor trei ţări, informează Agerpres.
Crearea acestui grup de luptă are loc într-un context de creştere a incidentelor provocate de minele din Marea Neagră asupra navigaţiei.
România a achiziționat anul trecut 2 dragoare de mine din Marea Britanie. Una dintre aceste nave – M270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu“ – a ajuns în luna decembrie în portul Constanța, iar cealaltă va intra în dotarea Forțelor Navale Române spre sfârșitul lunii martie.
Cele două nave din clasa Sandown – pentru care România a plătit aproximativ 150 de milioane de euro – au fost folosite de armata britanică și recent modernizate.
Importanța regiunii Mării Negre în cadrul NATO a crescut după summitul de la Vilnius din luna iulie. De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, țările riverane Mării Negre au descoperit până acum 151 de mine marine.
Șase au fost neutralizate de România – cele mai multe erau în apele teritoriale ale Ucrainei. Probabilitatea ca și altele să ajungă în apele teritoriale ale țării noastre este destul de mare atât timp cât războiul continuă.