Un vulcan a erupt luni seara în sud-vestul Islandei, aruncând lavă și fum pe o zonă extinsă, după săptămâni întregi de activitate seismică, a anunțat Biroul Meteorologic al țării. De teama unei erupții semnificative pe peninsula Reykjanes, autoritățile au evacuat luna trecută cei aproape 4.000 de locuitori ai orașului pescăresc Grindavik și au închis centrul balnear geotermal Blue Lagoon din apropiere.
„Avertisment: Erupția a început la nord de Grindavik”, a spus Biroul Meteorologic pe site-ul său, menționând că erupția a început la doar câțiva kilometri de oraș și crăpăturile din pământ s-au întins spre satul situat la aproximativ 40 km (25 mile), la sud-vest de capitala Islandei Reykjavik. Aeroportul Internațional Keflavik din Reykjavik a rămas deschis, deși are numeroase întârzieri atât pentru sosiri, cât și pentru plecări.
Imaginile și fluxurile erupției prezentate de Reuters și de alții au arătat roca topită care curge spectaculos din fisurile din pământ. Culorile galben-aprins și portocaliu ale lavei sunt în contrast puternic cu cerul întunecat al nopții. „Activitatea seismică împreună cu măsurătorile de la dispozitivele GPS indică faptul că magma se deplasează spre sud-vest și erupția poate continua în direcția Grindavik”, a spus Biroul Meteorologic.
Vulcanul erupe aproximativ 100 până la 200 de metri cubi de lavă pe secundă, de câteva ori mai mult decât la erupțiile anterioare din zonă, a spus Biroul Meteorologic. Poliția locală a declarat că a fost ridicat nivelul de alertă ca urmare a erupției, iar apărarea civilă a țării a avertizat publicul să nu se apropie de zonă, în timp ce personalul de urgență evaluează situația.
Situată între plăcile tectonice eurasiatice și nord-americane, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct seismic și vulcanic, deoarece cele două plăci se mișcă în direcții opuse.
Erupțiile sunt încă greu de prezis. La mijlocul lunii noiembrie, locuitorii din Grindavik au fost scoși din casele lor în miezul nopții, în timp ce pământul s-a cutremurat, drumurile au crăpat și clădirile au suferit daune structurale. La acea vreme seismologii credeau că va avea loc o erupție iminentă, dar activitatea geologică s-a domolit ulterior.
Peninsula Reykjanes a cunoscut în ultimii ani mai multe erupții în zone nepopulate. În martie 2021, fântâni de lavă au erupt dintr-o fisură din pământ care măsoară între 500 și 750 de metri lungime în sistemul vulcanic Fagradalsfjall din regiune.
Activitatea vulcanică din zonă a continuat timp de șase luni în acel an, determinând mii de islandezi și turiști să viziteze zona. În august 2022, în aceeași zonă a avut loc o erupție de trei săptămâni, urmată de o alta în iulie a acestui an.