Edupedu.ro a inventariat cel puțin trei promisiuni pe care premierul Marcel Ciolacu nu le-a respectat și cu care i-a mințit pe profesori în repetate rânduri de când a preluat mandatul de șef al Guvernului, după ce a așteptat ca cea mai mare grevă a profesorilor să se încheie pentru a-și continua ascensiunea promisă în rotativa guvernamentală.
Relatăm dialogul dintre un reporter prezent la conferința de presă de la Baia Mare și premierul Marcel Ciolacu, pe subiectul promisiunilor făcute profesorilor:
„Reporter: Promisiunea față de profesori nu ați respectat-o în totalitate.
Marcel Ciolacu: Asta e părerea dvs. Vă rog frumos să nu vin cu fake news-uri. Tot ceea ce am promis profesorilor m-am ținut de cuvânt.
Reporter: Când veți veni cu legea salarizării?
Marcel Ciolacu: Când va fi nevoie. (…) Dacă aș fi un om politic inconștient, aș face o legea a salarizării în perioada alegerilor. Dați-mi voie să nu fiu”.
Prima promisiune făcută profesorilor și nerespectată: OUG 57 care a închis greva profesorilor conținea inclusiv promisiunea că vor avea o nouă lege a salarizării de la 1 ianuarie 2024 și că salariul profesorului debutant din grilele prevăzute de această lege a salarizării era salariul mediu pe economie folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din 2023 / Legea salarizării tocmai a fost amânată de Ciolacu cu cel puțin 2 ani
Pe 16 octombrie 2023, sindicatele polițiștilor anunțau după o întâlnire cu ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că viitoarea lege a salarizării, folosită de guvern ca referință pentru creșterile salariale promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025”.
Asta deși proiectul noii legi a salarizării ar fi trebuit să fie gata până pe 15 iulie 2023 pentru a putea fi aplicată de la 1 ianuarie, noua lege a salarizării fiind condiție esențială pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024.
ată ce prevede preambulul OUG 57 de care guvernanții au uitat, prin care au reglementat promisiunea legitim cerută de sute de mii de profesori în timpul celei mai mari greve din Educație:
„Având în vedere că noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării (…)”.
Dacă legea salarizării s-ar face în anul 2025, ar putea să fie aplicată de la 1 ianuarie 2026 cel mai devreme.