Președintele iranian Ebrahim Raisi acuză Occidentul că sprijină „genocidul” din Gaza

You are currently viewing Președintele iranian Ebrahim Raisi acuză Occidentul că sprijină „genocidul” din Gaza

La începutul discuțiilor de la Moscova cu președintele Vladimir Putin, președintele iranian Ebrahim Raisi a acuzat joi Occidentul că sprijină „genocidul” Israelului împotriva palestinienilor din Gaza.

În cadrul întâlnirilor axate pe Orientul Mijlociu, Putin l-a primit pe Raisi la Kremlin la o zi după ce a vizitat Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, unde a discutat despre războaiele din Gaza și Ucraina și despre eforturile Rusiei și OPEC de a crește prețul petrolului.

În declarațiile de deschidere televizate, niciunul dintre lideri nu s-a referit la cooperarea militară în creștere a țărilor lor. Acest lucru constituie o sursă de îngrijorare pentru Statele Unite, care spune că Iranul furnizează Rusiei arme pe care folosește în Ucraina.

Putin a spus că este foarte important să discute despre situația din Orientul Mijlociu, în special din teritoriile palestiniene.

Raisi a răspuns prin intermediul unui traducător: „Ceea ce se întâmplă în Palestina și Gaza este, desigur, un genocid și o crimă împotriva umanității”. El a spus că este „și mai trist” că acest lucru a fost susținut de Statele Unite și Occident.

Iranul sprijină gruparea militantă palestiniană Hamas, autoritatea guvernantă din Gaza, în războiul său cu Israelul. Rusia are relații cu toți actorii cheie din regiune, inclusiv cu Hamas și Israel. Israelul a fost deranjat de primirea unei delegații Hamas la Moscova în octombrie.

Analiștii susțin că acest conflict a ajutat Rusia să distragă atenția lumii de la războiul din Ucraina și a permis Moscovei să se alinieze țărilor solidare cu palestinienii.

În cadrul întrunirii Putin a spus că imaginea unor copii suferinzi și însângerați din Gaza îl face „să lăcrimeze”. Guvernele occidentale consideră că astfel de comentarii sunt ipocrite întrucât forțele lui Putin au ucis mii de civili în Ucraina.

Rusia și țările arabe susțin că Occidentul folosește dubla măsură: pe de-o parte sprijină bombardamentele Israelului și asediul Gazei, iar pe de altă parte acuză Rusia de crime de război.

Israelul a declarat anterior că acuzațiile de genocid sunt deplorabile și că acțiunile sale vizează Hamas, nu civili.