Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene au încheiat joi un acord pentru a oferi Ucrainei 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) în sprijinul economiei sale devastate de război. Acordul survine după ce Ungaria a renunțat la amenințările cu veto asupra măsurii.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul „deblochează finanțare stabilă, pe termen lung și este previzibilă pentru Ucraina” și arată hotărârea UE „de a le susține viitorul, de a sprijini libertatea”.
Pachetul de ajutor – împrumuturi de aproximativ două treimi și granturi de o treime – nu este destinat să ajute lupta împotriva Rusiei. Pe lângă sprijinirea economiei și plata pentru reconstrucție, acesta are scopul de a pregăti Ucraina pentru aderarea la UE. UE are un plan separat pentru finanțarea armamentului și munițiilor.
La aproape doi ani după ce Rusia a invadat Ucraina, economia ucraineană este în cădere liberă. În primele luni de la invazia din 2022, țara a pierdut o treime din producția sa economică din cauza distrugerii și ocupației. Inflația a crescut la 26%, deoarece banca centrală a fost nevoită să imprime bani pentru a acoperi decalajele bugetare. Economia a revenit oarecum anul trecut, dar Ucraina cheltuiește aproape toate veniturile fiscale pe război. Acest lucru lasă un deficit uriaș pentru că trebuie plătite și alte facturi, inclusiv pensii și salarii pentru profesori, medici, asistente și angajații de la stat.
Luptele politice din UE și Statele Unite au oprit finanțarea. Este în joc o sumă de peste 100 de miliarde de dolari. Charles Michel a spus că prin acest acord UE va da „un semnal către contribuabilii americani”, care ar putea ajuta administrația Biden în eforturile sale de a obține un pachet de sprijin pentru Ucraina în Congresul SUA.
Într-o declarație la Casa Albă, președintele Joe Biden a felicitat „sprijinul ferm al UE pentru Ucraina, deoarece prin acesta continuă să se apere împotriva agresiunii ruse și să îndeplinească aspirațiile euro-atlantice ale cetățenilor săi”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat asistența într-o postare pe X, fostul Twitter. El a spus că ajutorul financiar continuu din partea UE va consolida stabilitatea economică pe termen lung a Ucrainei, „care nu este mai puțin importantă decât asistența militară și presiunea sancțiunilor aplicate Rusiei”.
Țara sa ar putea primi prima tranșă de bani în martie, odată ce Parlamentul European va aproba acordul.
Faptul că Ungaria a fost de acord a fost o surpriză. Premierul ungar Viktor Orbán, liderul UE cu cele mai strânse legături cu Rusia, a ridicat obiecții ferme față de ajutorul financiar în decembrie și a blocat adoptarea acestuia.
Guvernul liderului populist a fost într-o dispută cu Comisia Europeană, ramura executivă a UE, cu privire la statul de drept din Ungaria. Ca urmare, o parte din finanțarea proprie a țării sale a fost reținută.
Întrebat ce i s-a oferit lui Orban în schimbul ridicării dreptului de veto, președintele francez Emmanuel Macron a spus că Ungaria „nu a primit un cadou. Pur și simplu a primit garanția că abordarea față de aceasta nu va fi discriminatorie”.
În decembrie, ceilalți 26 de lideri ai UE au convenit că pachetul de 54 de miliarde de dolari se va acorda în perioada 2024-2027. De asemenea, au fost de acord să înceapă negocierile pentru aderarea Ucrainei la UE.
Câțiva lideri, printre care Michel, cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul olandez Mark Rutte, s-au întâlnit cu Orbán în ajunul summitului. Diplomații au lucrat apoi până târziu în noapte la formularea finală a acordului.
Un înalt oficial al UE a declarat că consultările de ultimă oră în grupuri mici au contribuit la realizarea unei poziții comune și l-au făcut pe Orban să înțeleagă că este izolat.
Pentru a ajuta la calmarea lui Orbán, liderii au convenit ca bugetul UE să fie revizuit în doi ani, dacă se va considera necesar. Dar o astfel de revizuire nu ar include o oportunitate pentru un viitor veto.
Orbán a considerat acordul ca pe o victorie. „Misiune îndeplinită”, a trâmbițat el la X. „Fondurile Ungariei nu vor ajunge în Ucraina și avem un mecanism de control la sfârșitul primului și al celui de-al doilea an. Poziția noastră cu privire la războiul din Ucraina rămâne neschimbată: avem nevoie de o încetare a focului și de discuții de pace.”
Unii lideri l-au atacat pe Orbán, acuzându-l de șantaj și de jocuri politice. Tensiunile apar pe fondul îngrijorării crescânde că sprijinul public pentru Ucraina a început să scadă, chiar dacă o victorie a Rusiei ar putea amenința securitatea în întreaga Europă. „Nu există nicio problemă cu așa-numita problemă a oboselii din Ucraina. Avem oboseală de Orbán acum la Bruxelles”, a declarat premierul polonez Donald Tusk reporterilor. „Nu pot înțelege. Nu pot accepta acest joc foarte ciudat și foarte egoist al lui Viktor Orbán.”
Orbán este supărat pe decizia Comisiei Europene de a îngheța accesul guvernului său la miliarde de euro din finanțare comună.
Ca răspuns, Ungaria a respins declarațiile UE cu privire la o serie de probleme. Orbán a exportat problema către NATO, blocând până de curând întâlnirile la nivel înalt cu Ucraina. Budapesta oprește candidatura Suediei pentru aderarea la alianța militară transatlantică.
„Nu vreau să folosesc cuvântul șantaj, dar nu știu ce alt cuvânt mai bun” s-ar putea potrivi, a declarat premierul eston Kaja Kallas reporterilor la sosirea la sediul UE. „Ungaria are nevoie de Europa”, a spus ea, subliniind propriile probleme economice ale țării și ratele mari ale dobânzilor.
Donald Tusk a insistat că „nu ar putea exista loc de compromis cu privire la principiile noastre, cum ar fi statul de drept. Și cu siguranță nu există loc de compromis în chestiunea Ucrainei.” Liderul polonez a adăugat despre Orbán: „Dacă poziția sa va domina în Europa, atunci Ucraina va pierde cu siguranță”.