Ce au în comun Dumitru Buzatu și Cătălin Cherecheș?

You are currently viewing Ce au în comun Dumitru Buzatu și Cătălin Cherecheș?

Suntem surprinși de banii cash, căci nu degeaba se agită premierul PSD Marcel Ciolacu, care se învârt în tranzacțiile dubioase românești. Dacă PSD dorește pe de-o parte limitarea plăților cash, pe de altă parte vedem cum reprezentanți de seamă ai aceluiași partid fac tranzacții fabuloase cu cash (drept șpagă). Și atunci unde este problema? Baronii vor cash, iar liderul partidului vrea controlul cash-ului.

Am văzut cu toții cum baronul PSD, Dumitru Buzatu, jupânul județului Vaslui,  a luat mită o sumă fabuloasă: 1.250.000 lei. Era pe drojdie și avea nevoie. Pe de altă parte, primarul Cătălin Cherecheș (PSD) a fost condamnat în 2022 de Tribunalul Cluj, la 5 ani de închisoare pentru luare de mită și interzicerea unor drepturi. Printre aceste drepturi se numără și aceea de a ocupa funcția de primar al municipiului Baia Mare. Procesul său se apropie de final, Curtea de Apel Cluj trebuind să se pronunțe.

Căsătorit cu mare fast (în direct la televiziune), Cătălin Cherecheș se declară surprins neplăcut de surpriza făcută de socrii săi: oferirea unei mite de 50.000 de euro (avansul) pentru achitarea ginerelui lor la Curtea de Apel Cluj. În această situație primarul băimărean se dezice de toți și de toate – chiar și de soție și de copilul său nenăscut -, și consideră că justiția își va face datoria.

Așa cum rezultă din rechizitoriul DNA, există trei mame care știu despre această situație: mama judecătoarei, soacra primarului și mama primarului. Parcă am fi într-un episod din Caragiale: Domnul Goe. „Ca să nu rămâie repetent și anul acesta, mam’mare, mamițica și tanti Mița au promis tânărului Goe să-l ducă-n București de 10 mai”. În cazul primarului Cherecheș, cele trei doamne pun țara la cale, ca să nu ajungă la pușcărie, nu să nu rămâie repetent!

Ambele personaje prezentate mai sus – Dumitru Buzatu și Cătălin Cherecheș – s-au bazat pe poziția lor în partid (PSD) și în comunitate (președinte de Consiliu Județean și prima de municipiu). Nu au mai ținut cont de nicio lege, de nicio restricție. Au acumulat averi impresionante fiind slujbași ai statului – funcționari publici. Au epatat, etalându-și puterea și banii dobândiți în chip ilegal.  

Cu toate acestea, exemplele de demnitari publici care încalcă legea în beneficiul propriu sunt multe. S-a ajuns la o generalizare a situației, aceste două persoane fiind numai vârful aisbergului care alunecă la vale. Este necesară curățirea sistemului public de astfel de personaje, indiferent de insigna de partid! Întrucât PSD are reputația unui partid care protejează baronii și favorizează astfel de personaje, este necesară o delimitare de astfel de personaje! Nu banii cash folosiți de firmele mărunte din România ar trebui să fie preocuparea principală a guvernului Ciolacu, ci eliminarea șpăgilor cash date cu sacoșa, și asta chiar în propriul partid!