Papa Francisc a denunțat în prima zi a noului an măsurile represive luate de regimul președintelui Daniel Ortega împotriva Bisericii Catolice din Nicaragua. Astfel, doisprezece preoți și un episcop au fost reținuți în ultimele zile în țara din America Centrală, unde Ortega a început să ia măsuri represive împotriva Bisericii după demonstrațiile naționale din 2018.
„Urmăresc cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în Nicaragua, unde episcopii și preoții au fost privați de libertate”, a spus Francisc în mesajul său săptămânal de duminică și la binecuvântarea din Piața Sf. Petru. „Mă rog pentru ei, familiile lor și întreaga Biserică din Nicaragua… Sper că dialogul primeze pentru a fi depășite dificultățile”.
De la protestele din 2018, Ortega i-a acuzat pe preoți că s-au organizat și au orchestrat o lovitură de stat. Episcopii i-au cerut președintelui să facă dreptate celor care au murit în timpul protestelor și să organizeze alegeri anticipate.
În 2023, după ce guvernul a închis o universitate condusă de iezuiții din Managua, liderul ordinului religios l-a acuzat pe Ortega că a încercat să „sufoce” Biserica Catolică și instituțiile civice.
În februarie, episcopul Rolando Alvarez, un critic al președintelui Ortega, a fost condamnat pentru trădare, deposedat de cetățenia sa și condamnat la 26 de ani de închisoare fără proces.
Ambasada Vaticanului din Nicaragua a fost închisă în luna martie a anului trecut. Nunțiul Vaticanului, sau ambasadorul, a fost expulzat în 2022.
Oficialii Vaticanului au declarat pentru agenția Reuters că acest conflict este unul dintre cele mai grave de după războiul rece, atunci când multe țări comuniste din Europa de Est au persecutat Biserica Catolică.
Administrația președintelui Ortega a fost din ce în ce mai izolată la nivel internațional de când a început să reprime puternic disidența în urma protestelor de stradă din 2018.