Pentru anul electoral 2024 autoritățile promit deschiderea a 200 de km de autostradă. Din păcate, nu toate promisiunile se materializează

You are currently viewing Pentru anul electoral 2024 autoritățile promit deschiderea a 200 de km de autostradă. Din păcate, nu toate promisiunile se materializează

Anul 2024 a început, iar oficialii din Ministerul Transporturilor au început să facă predicții la numărul de km de autostradă ce vor fi dați în folosință. Anul trecut România a inaugurat 96 de kilometri de autostradă și drum expres. Șefii de la Drumuri le promit șoferilor că anul acesta lucrurile vor sta mult mai bine.

Se dorește încheierea lucrărilor la 150 de kilometri de șosea rapidă. Organizațiile neguvernamentale care urmăresc proiectele de infrastructură sunt mai rezervate. Spun că speranțe sunt doar pentru 100 de kilometri noi de șosea rapidă. Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructură a declarat următoarele: „Spre 100 de kilometri putem să ne ducem, chiar cu puține eforturi din partea statului și a antreprenorilor să depășim 100 de km, însă la 200 nu putem decât visa și din punct de vedere al mobilizării stat și privat, și din punct de vedere al finanțării este practic imposibil“.

CNAIR ar trebui să inaugureze în 2024 cel puțin 160 de kilometri de Autostradă și Drum Expres, potrivit termenelor din contracte și ar putea depăși 200 de kilometri dacă UMB termină înainte de termen cele două loturi ale Autostrăzii Moldovei Buzău-Focșani (67 km.) așa cum au promis oficialii din Transporturi. Există, însă și un scenariu negativ care arată că, borna simbolică de 100 de kilometri de drum de mare viteză nu se atinge nici în 2024 dacă nu se termină lucrările pe Lotul 3 al Autostrăzii A București Sud, lotul 4 al Drumului Expres Craiova-Pitești sau loturile Autostrăzii Moldovei (cu descărcări). În plus, CNAIR nu poate garanta deschiderea celor 9 kilometri de autostradă-muzeu de pe Lotul Autostrăzii A 0 Nord (lotul 2 UMB finalizat, dar fără descărcare în DN 2).

Responsabilii din Transporturi, au promis 250 de kilometri de autostradă și drum expres finalizați (oficialii includ aici și cei construiți, dar pe care nu se circulă) până la sfârșitul anului 2024. Cu cei 95-96 construiți în 2023 înseamnă că în 2024 ar trebui să fie 150 km. potrivit contractelor. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a promis 250 de kilometri, iar sâmbătă, 30 decembrie 2023, la inaugurarea parțială a lotului 2 de pe A 0 Sud, secretarul de stat Ionel Scrioșteanu care răspunde de sectorul rutier a promis aprox. 150 km.