SCANDAL ÎN BISERICA CATOLICĂ: Sâmbătă vor fi date verdictele în cel mai mare proces de corupție din Vatican. Procurorul a cerut o pedeapsă de șapte ani și trei luni de închisoare pentru fostul cardinal Angelo Becciu

You are currently viewing SCANDAL ÎN BISERICA CATOLICĂ: Sâmbătă vor fi date verdictele în cel mai mare proces de corupție din Vatican. Procurorul a cerut o pedeapsă de șapte ani și trei luni de închisoare pentru fostul cardinal Angelo Becciu

Avocații apărării de la procesul de corupție de la Vatican, în care unul dintre cei 10 inculpați este cardinal, și-au prezentat pledoaria finală marți, iar președintele instanței a anunțat că verdictele vor fi anunțate sâmbătă.

Procesul, care a început în iulie 2021 și s-a desfășurat timp de 85 de sesiuni, se învârte în jurul achiziției complicate a unei clădiri de lux din Londra de către Secretariatul de Stat, departamentul administrativ și diplomatic al Vaticanului.

Vaticanul a vândut clădirea anul trecut cu o pierdere estimată la aproximativ 140 de milioane de euro.

Toți inculpații au negat faptele. Principalul inculpat este cardinalul Angelo Becciu, în vârstă de 75 de ani, care era numărul doi în cadrul Secretariatului de Stat la momentul achiziției și este cel mai înalt oficial al Vaticanului care se confruntă vreodată cu un proces.

El este acuzat de delapidare, abuz în serviciu și inducerea unei persoane la mărturie mincinoasă.

Ceilalți inculpați au fost audiați de un complet de trei judecători. Printre aceștia se numără mai mulți angajați ai Vaticanului și doi brokeri italieni, pe care Vaticanul i-a acuzat de extorcare.

În rezumatul său de luni, procurorul Alessandro Diddi a cerut verdicte de vinovăție pentru toți inculpații. Aceeași cerere a făcut-o și în luna iulie, când a cerut o pedeapsă de șapte ani și trei luni de închisoare pentru Becciu.

Diddi a cerut o pedeapsă de peste 11 ani pentru unul dintre brokeri, Raffaele Mincione, și de peste nouă ani pentru celălalt, Gianluigi Torzi.

Papa l-a concediat pe Becciu dintr-un alt post clerical superior în 2020 pentru presupus nepotism. Această acuzație a fost invocată adesea la proces. Becciu a negat și acest lucru.