Așa cum precizează Digi24, în CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaților nu apare nimic din activitatea profesională a actualului premier înainte de 2005, când a fost numit prefect interimar la Buzău. În noul CV, Marcel Ciolacu menționează că între 1988 și 1990 a lucrat la Întreprinderea Electronica Industrială, în București, apoi, din 1992 până în 1998, a fost antreprenor, „administrator la mai multe companii private”. Din 1998 până în 2007, a fost consilier juridic la SC Alcom, iar din 2000 și-a început cariera în serviciul public, pe post de consilier local la Buzău.
După intrarea sa în politică, Marcel Ciolacu a deținut funcția de prefect interimar de Buzău în 2005, apoi director executiv la Urbis Serv – o firmă a Primăriei Buzău (2007 – 2008), apoi viceprimar (2008-2012). În 2012 este ales deputat de Buzău. În 2013 este numit consilier onorific al premierului Victor Ponta.
Dar intrarea în marea ligă a politicii românești a făcut-o odată cu intrarea în guvernul Tudose, în 2017, ca vicepremier. A fost momentul în care a schimbat tabăra internă, s-a dezis de Liviu Dragnea, inculpat pentru fapte de corupție, și s-a alăturat grupării Tudose.
După condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea, Marcel Ciolacu a fost ales, în 2019, președinte al Camerei Deputaților. Erau însă ultimele zile ale guvernării PSD de la acel moment. Viorica Dăncilă a pierdut guvernul în urma unei moțiuni de cenzură orchestrate abil de liderul liberal de atunci, Ludovic Orban.
Marcel Ciolacu va urca rapid treptele ierarhice în PSD după ce Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale din 2019. Viorica Dăncilă va demisiona de la conducerea PSD, iar Ciolacu va lua locul acesteia mai întâi ca interimar, apoi ales în august 2020 de congresul partidului.
Numit de o parte a presei „vâslașul lui Dragnea”, Marcel Ciolacu apare alături de fostul lider PSD, Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, în fotografii făcute la o partidă de pescuit, și postate chiar de Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook, în 2017.
Chiar în anul în care a fost desemnat secretar al Camerei Deputaților în 2015, presa a publicat o mai veche fotografie în care Marcel Ciolacu apărea alături de Omar Hayssam, omul de afaceri sirian, cu afaceri în zona Buzăului, condamnat ulterior la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism, fiind implicat în răpirea jurnaliștilor români în Irak, în 2005.
În urma scandalului Hayssam, Marcel Ciolacu a pierdut funcția de consilier onorific al premierului PSD, Victor Ponta. Marcel Ciolacu va recunoaște la postul B1Tv că fotografia este reală.
Legătura dintre Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu este veche. Îi leagă nu numai PSD-ul, ci și afacerile făcute împreună. În mai 2021, Roxana Mihaela Grindeanu – soția ministrului Transporturilor, Mihai Cristian Ciolacu – nepotul președintelui PSD și Mirela Alina Cionca – soția omului de afaceri și membru PSD Adrian Cionca, pun bazele unei firme cu numele COMUNCAS SRL.
Domeniul de activitate declarat este de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale si nerezidențiale.
Europa liberă subliniază că în declarația de avere depusă în 2022, Marcel Ciolacu spune că l-ar fi împrumutat pe Mihai Cristian Ciolacu, nepotul său, cu 450.000 de lei. Mihai Cristian Ciolacu deține o avere impresionantă, fiind acționar în 6 firme:
- Nicomart Prim Team, deținută împreună cu Neagu Marius Gabriel, printr-o altă firmă, are mai multe farmacii în Buzău, și în 2021 a avut 8,5 milioane de lei cifră de afaceri și un profit brut de 370.000 de lei;
- ADR PARTENER OIL, acționar unic Mihai Cristian Ciolacu, care a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 1,89 milioane lei, un profit net de 52.000 lei;
- CIRO Investment CRF, înregistrată în 2021, deținută în co-acționariat cu Radu Roventa, nu a depus încă bilanț la Ministerul Finanțelor;
- SOLAR ENERGY PRODUCTION, înregistrată în 2021, acționari Mihai Cristian Ciolacu și Adriana Denisa Sandu. Firma a depus bilanț în 2022, când a înregistrat pierdere de 368.000 de lei. Firma este, însă, una dintre cele șase societăți care, în aprilie 2023, a primit aviz de la Transelectrica pentru a dezvolta parcuri eoliene și solare;
- DEVELOPMENT POWER SOLAR ENERGY, înființată în 2022, tot cu obiect de actitate producere de energie electrică, deținută tot în parteneriat cu Adriana Denisa Sandu. În 2022, firma a avut pierdere de 336.800 de lei;
- EVO NUCLEAR – înființată tot în 2022, are acționari pe Mihai Cristian Ciolacu, Neagu Marius Gabriel și Iman Vlad Francisc. Firma are ca obiect de activitate producția de medicamente și nu a depus, încă, un bilanț.