Președintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că va candida la doilea mandat

You are currently viewing Președintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că va candida la doilea mandat

Președintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat duminică că intenționează să candideze pentru un al doilea mandat prezidențial la sfârșitul anului 2024. Ea dorește ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană.

Avem încă pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți acorda încrederea dumneavoastră, pentru un nou mandat”, a spus Sandu într-un comunicat publicat pe site-ul prezidențial.

Maia Sandu, un fost economist al Băncii Mondiale care este în favoarea unor legături mai strânse cu Uniunea Europeană, l-a învins pe liderul pro-rus Igor Dodon într-un tur de scrutin în decembrie 2020.

Alegerile prezidențiale urmează să aibă loc în noiembrie-decembrie 2024. Data exactă va fi stabilită de Parlament.

Integrarea în UE este unul dintre obiectivele Maiei Sandu, Bruxelles-ul anunțând la începutul acestei luni începerea discuțiilor de aderare cu Chișinăul. „Viitorul nostru este în familia europeană și trebuie să spunem clar ce cale alegem pentru Moldova. Fac un apel către Parlament să inițieze un referendum în toamna anului viitor, în care vocea cetățenilor să fie decisivă„, a spus ea.

Maia Sandu a denunțat invazia Ucrainei de către Rusia și a acuzat Moscova că a pus la cale o lovitură de stat pentru a o înlătura.