România și Bulgaria se alătură parțial zonei de călătorie Schengen a Europei. Cu toate acestea, controalele la frontierele terestre rămân în continuare

You are currently viewing România și Bulgaria se alătură parțial zonei de călătorie Schengen a Europei. Cu toate acestea, controalele la frontierele terestre rămân în continuare

România și Bulgaria s-au alăturat parțial zonei de călătorie Schengen a Europei, marcând un nou pas în integrarea celor două țări în Uniunea Europeană.

După ani de negocieri pentru aderarea la spațiul Schengen, acum există acces gratuit pentru călătorii care sosesc pe calea aerului sau pe mare din ambele țări. Cu toate acestea, controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare din cauza opoziției, în principal din partea Austriei.

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a salutat schimbarea drept „un succes uriaș pentru ambele țări” și un „moment istoric” pentru ceea ce este cea mai mare zonă de călătorie liberă din lume.

Spațiul Schengen a fost înființat în 1985. Înainte de admiterea Bulgariei și României, acesta era compus din 23 din cele 27 de țări membre ale UE, împreună cu Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Aproximativ 3,5 milioane de oameni trec o frontieră internă în fiecare zi.

Austria a pus veto asupra admiterii României și Bulgariei în zona Schengen la sfârșitul anului 2022, dar a permis aderarea deplină a Croației. Bulgaria și România au aderat la UE în 2007, iar Croația în 2013.

Siegfried Mureșan, deputat român în Parlamentul European, a declarat pentru Associated Press că este „un prim pas important” de care vor beneficia anual milioane de călători.

Bulgaria și România îndeplinesc de ani de zile toate criteriile pentru aderarea la spațiul Schengen – avem dreptul să ne alăturăm și la granița terestră”, a spus el, adăugând că aceasta „va oferi argumente suplimentare ultimului stat membru UE care a s-a opus la aderarea deplină”.

Premierul român Marcel Ciolacu a numit aceasta o „realizare binemeritată” pentru România, despre care a spus că va aduce beneficii cetățenilor care pot călători mai ușor și va susține economia.

Avem un plan guvernamental clar și ferm asumat pentru aderarea deplină la spațiul Schengen până la sfârșitul anului”, a spus el.

Comisia Europeană a declarat de mai bine de un deceniu că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice pentru aderarea deplină, ceea ce necesită sprijin unanim din partea partenerilor lor. Ambele țări au convenit să implementeze control de securitate aleatoriu în aeroporturi și frontiere maritime pentru a combate migrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră.

Aderarea deplină a Bulgariei la Schengen va avea loc până la sfârșitul anului 2024”, a declarat reporterilor duminică Kalin Stoyanov, ministrul de interne al Bulgariei. „Am arătat și continuăm să le arătăm migranților ilegali că nu ar trebui să ia drumul Europei prin Bulgaria.”

Ridicarea controlului la frontieră va facilita operațiunile pe cele patru aeroporturi internaționale din Bulgaria, care în 2023 au avut aproape 11 milioane de pasageri, potrivit datelor oficiale.

Aeroportul din capitală, Sofia, servește drept cel mai mare hub pentru zborurile Schengen, care reprezintă 70% din toate zborurile, au spus reprezentanții aeroportului.

Membrii Parlamentului European și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cozile lungi la frontierele terestre ale UE și impactul pe care îl poate avea asupra comerțului pe piața unică a blocului, precum și asupra sănătății și siguranței șoferilor.

Șoferii de camion sunt adesea blocați în cozi lungi de kilometri la granițele României și Bulgariei. Uniunea Transportatorilor Internaționali din Bulgaria estimează că întârzierile costă sectorul zeci de milioane de euro în fiecare an.