Biserica Greco-Catolică din Ucraina respinge documentul Vaticanului privind binecuvântările între persoane de același sex

You are currently viewing Biserica Greco-Catolică din Ucraina respinge documentul Vaticanului privind binecuvântările între persoane de același sex

Conducătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina a declarat sâmbătă că un document aprobat de Papa Francisc săptămâna aceasta care permite binecuvântări pentru cuplurile de același sex nu se aplică Bisericii sale și învățăturilor acesteia, informează agenția Reuters.

Arhiepiscopul Sviatoslav Shevchuk a spus că documentul Vaticanului „interpretează semnificația pastorală a binecuvântărilor în Biserica Latină”, dar nu a făcut nicio referire la Biserica Greco-Catolică.

Astfel… această Declarație se aplică numai Bisericii Catolice și nu are forță juridică asupra credincioșilor Bisericii Greco-Catolice Ucrainene”, a spus Shevchuk într-un comunicat.

El a spus că o binecuvântare nu poate fi separată de învățăturile Bisericii și „nu poate contrazice în niciun fel învățătura Bisericii Catolice despre familie ca o uniune fidelă, indisolubilă și fertilă de iubire între un bărbat și o femeie”.

Biserica Greco-Catolică are un ritual asemănător Bisericii Ortodoxe, dar este în comuniune cu Roma în virtutea unui acord din secolul al XVI-lea. Represiunea comunistă a forțat Biserica Greco-Catolică să intre în clandestinitate în vremea sovietică. Acum ea are aproximativ 4,5 milioane de enoriași, sau aproximativ 10% din populația Ucrainei.

Documentul de la biroul doctrinar al Vaticanului spune că preoții romano-catolici pot administra binecuvântări cuplurilor de același sex atâta timp cât acestea nu fac parte din ritualurile sau liturghiile obișnuite ale Bisericii.

Se spunea că astfel de binecuvântări ar fi un semn că Dumnezeu îi salută pe toți, dar nu ar trebui confundate cu sacramentul căsătoriei heterosexuale.

Drepturile homosexualilor înregistrează unele progrese în Ucraina și în alte state ex-sovietice din afara Rusiei. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și-a exprimat simpatia pentru susținerea drepturilor homosexualilor, deși a exclus modificările constituționale care să permită căsătoriile între persoane de un singur sex în timp ce țara este în război.