Pregătindu-se de alegeri, Vladimir Putin consideră conflictul din Ucraina drept o luptă pentru supraviețuirea Rusiei

You are currently viewing Pregătindu-se de alegeri, Vladimir Putin consideră conflictul din Ucraina drept o luptă pentru supraviețuirea Rusiei

Președintele Vladimir Putin a descris acțiunea militară a Moscovei în Ucraina drept o luptă pentru supraviețuirea Rusiei. Declarația a fost făcută în contextul campaniei electorale pentru alegerile de luna viitoare, informează Associated Press.

Vorbind la o întâlnire cu muncitorii din industria armamentului din orașul Tula, la sud de Moscova, Putin a declarat că marea majoritate a rușilor îi susțin hotărârile luate. Dacă publicul nu s-ar fi simțit așa, nu s-ar fi întâmplat nimic”, a spus el. „Facem ceea ce oamenii se așteaptă de la noi să facem”.

El a susținut din nou că trimiterea de trupe în Ucraina este necesară pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei și pentru a opri ceea ce el a descris drept încercările Washingtonului și ale aliaților săi din NATO de a încălca interesele vitale de securitate ale Moscovei. Ucraina și aliații săi occidentali l-au denunțat ca fiind un act de agresiune neprovocat.

Dacă nu ne-am fi protejat poporul… ne-am fi transformat într-o țară slabă, autosuficientă, de care nimănui nu-i pasă”, a spus el. „Ne-ar fi bătut cu palma pe umăr și ne-ar fi dat cartofi putrezi ca asistență umanitară, în timp ce se gândeau cum să ne taie în bucăți”.

Putin a spus că, în ciuda așteptărilor occidentale că Rusia se va prăbuși rapid în urma sancțiunilor, economia Rusiei a crescut, iar industriile militare au crescut semnificativ producția.

Putin, în vârstă de 71 de ani, candidează ca independent la votul din 15-17 martie, bazându-se pe controlul politicii Rusiei, pe care l-a stabilit pe parcursul celor 24 de ani la putere.

Realegerea lui pare aproape asigurată. Potențialii săi oponenții care l-ar putea contesta sunt fie în închisoare, fie locuiesc în străinătate. Majoritatea mass-mediei independente a fost interzisă. El se confruntă doar cu adversari simbolici de la partidele prietenoase Kremlinului.

În baza unei reforme constituționale pe care a conceput-o, Putin este eligibil pentru încă două mandate de șase ani. I se permite astfel să rămână la putere până în 2036. El este deja cel mai longeviv lider de la Kremlin de la dictatorul sovietic Josef Stalin, care a murit în 1953.