Extrema dreaptă a Portugaliei este cotată cu 21% în intențiile de vot în sondajele electorale

You are currently viewing Extrema dreaptă a Portugaliei este cotată cu 21% în intențiile de vot în sondajele electorale

Partidul de extremă dreaptă din Portugalia Chega este cotat la 21% din intențiile de vot într-un nou sondaj de opinie înainte de alegerile anticipate din 10 martie. Astfel, scorul electoral al acestui partid se apropie de cel al partidelor de centru-stânga și de centru-dreapta, informează Reuters.

Un sondaj de opinie realizat de ISCTE-ICS pentru SIC TV și ziarul Expresso, publicat joi seara, a arătat că Partidul Socialist de centru-stânga (PS) conduce cu 29%, dar cu șanse mici de a rămâne la putere, deoarece parlamentul ar fi controlat de o majoritate de dreapta.

Este urmat îndeaproape de recent creata Aliança Democratica (AD) – o coaliție între social-democrații de centru-dreapta și conservatorul CDS-PP – cu 27%.

Partidul populist Chega, care promite să lupte împotriva corupției și folosește sloganul „Portugalia are nevoie de o curățare”, a câștigat șase puncte procentuale, depășind pentru prima dată 20%.

Și în alte țări europene, partidele naționaliste și de extremă dreaptă îi atrag pe alegători cu angajamente de înăsprire a regulilor de imigrare și de atenuare a politicile climatice ale UE. Partidele de extremă dreaptă, inclusiv Adunarea Națională al lui Marine Le Pen din Franța, Liga lui Matteo Salvini din Italia și Alternativa pentru Germania (AfD), sunt așteptate să câștige procente importante la alegerile pentru Uniunea Europeană din iunie.

Liderul lui Chega, Andre Ventura, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că partidul său va cere să facă parte dintr-un guvern de coaliție de dreapta în schimbul sprijinului parlamentar.

Toate partidele de dreapta din Portugalia, inclusiv Inițiativa liberală pro-business, cu sprijin de 3%, reprezintă 53% din intențiile de vot. Cu toate acestea, liderul PSD Luis Muntenegru a exclus anterior un acord cu Chega.

Prim-ministrul socialist Antonio Costa a demisionat pe 7 noiembrie din cauza unei investigații privind presupusele ilegalități în gestionarea de către guvernul său a proiectelor mari de investiții ecologice, declanșând alegerile anticipate. El a negat aceste acuzații.

La mijlocul lunii decembrie, Costa a fost înlocuit de fostul ministru al infrastructurii, în vârstă de 46 de ani, Pedro Nuno Santos, în calitate de lider PS.