De ziua României, secretarul de stat din Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a impresionat cu… „competența” sa

You are currently viewing De ziua României, secretarul de stat din Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a impresionat cu… „competența” sa

Încă unul dintre politrucii statului român au susținut examenul competenței. Nu surprinde pe nimeni faptul că l-a picat. Ceea ce deranjează este faptul că acești indivizi fac de rușine țara pe care o reprezintă: România.

În speța dată se află secretarul de stat din Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu. Prezent la celebrarea zilei naționale a României la Ambasada noastră de la Londra, a susținut același discurs (copy-paste) ca în anul anterior (2022), în limba română. Majoritatea invitaților nu cunoștea limba română.

G4Media relatează cum acesta a povestit despre turneul pe care l-a întreprins prin câteva capitale europene cu ocazia Zilei Naționale a României, enumerând orașele pe unde a făcut escală (adică a participat la recepții) și cu această ocazie a menționat și data de 31 noiembrie (înainte de a se corecta cu 1 decembrie. Poate o dată alternativă pentru Ziua Națională?). A mai spus ceva: că cei opt milioane de cetățeni români plecați peste hotare trimit în România 13 miliarde de euro numai prin bancă (deci mult mai mult în total).

Discursul secretarului de stat Cârciu este cu atât mai penibil cu cât el a urmat celui al ambasadoarei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Laura Popescu, și cel al ministrei adjuncte al Departamentului Afacerilor și Comerțului, deputata Partidului Conservator, Nusrat Ghani, invitată din partea guvernului condus de prim ministrul Rishi Sunak.

Ambasadoarea a ținut un discurs în engleză și română, sobru, dar din care nu a lipsit pe alocuri emoția, în care a scos în evidență relațiile excelente dintre România și Marea Britanie, cooperarea într-o perioadă extrem de dificilă în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a încheiat prin a menționa Comunitatea românească din UK, alegând ca factor de mărime numărul cererilor de rezidență post-Brexit – 1,2 milioane (recensământul din 2021 arăta un număr de 550.000 de cetățeni români în UK) și clasând Londra pe locul 3 în topul orașelor românești după București și Chișinău ca populație.

Ambasadoarea Laura Popescu nu a uitat să menționeze apropierea Regelui Charles al III-lea de România.

Din păcate prezența secretarului de stat Gheorghe Cârciu duce în derizoriu eforturile diplomatice făcute de alți reprezentanți ai României. Presa românească a mai titrat despre Catinca Nistor și excesele sale de la conducerea Institutului Cultural Român de la Londra. De aceea ne întrebăm retoric când anume se vor opri astfel de numiri politice? Sau când anume va prima principiul competenței profesionale? Până atunci… ăștia suntem și atâta putem