Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat pentru o încetare imediată a focului în războiul din Fâșia Gaza. A fost un vot de blam îndreptat împotriva Statelor Unite, care au blocat în repetate rânduri apelurile de încetare a focului ale Consiliului de Securitate al ONU.
O majoritate de 153 de state au votat o rezoluție de încetare a focului în sesiunea specială de urgență a Adunării Generale de marți, în timp ce 10 au votat împotrivă și 23 s-au abținut.
Votul Adunării Generale este semnificativ din punct de vedere politic și are greutate morală, dar nu este obligatoriu, spre deosebire rezoluțiile Consiliului de Securitate. Săptămâna trecută, SUA au respins o rezoluție de încetare a focului în Consiliul de Securitate.
Rezoluția de marți cerea încetarea focului. Conform acesteia, toate părțile trebuie să respecte dreptul internațional, să permită accesul umanitar la ostatici, dar și să-i elibereze „imediat și necondiționat”.
Votul, salutat drept „istoric” de ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, are loc în momentul în care războiul dintre Israel și Hamas intră în a treia lună. Medicii și grupurile de ajutor din Gaza vorbesc despre situația umanitară alarmantă din Gaza asediată. Peste 18.000 de oameni au fost uciși în Gaza de la izbucnirea luptei, a anunțat luni Ministerul Sănătății din enclava controlată de Hamas. O încetare a focului este necesară pentru a transporta cantitățile „masive” de asistență umanitară de care are nevoie populația civilă din Gaza, a adăugat el.
Israelul a declarat că nu își va opri campania militară până când nu va eradica gruparea palestiniană Hamas, care controlează Gaza. În urma atacului Hamas din 7 octombrie au murit 1.200 de oameni și aproximativ 240 au fost răpiți, potrivit autorităților israeliene. Se crede că peste 100 de ostatici rămân în captivitate în Gaza.
Înainte de votul de marți, ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a descris rezoluția drept o încercare „rușinoasă” de a lega mâinile Israelului, avertizând că „singura modalitate prin care vor fi eliberați ostaticii este continuarea operațiunii Israelului în Gaza”.
Israelul a respins cererile anterioare de încetare a focului, deși a fost de acord cu un armistițiu de șapte zile pentru eliberarea ostaticilor israelieni ținuți în Gaza.
Israelul a votat împotriva rezoluției de marți alături de SUA, Papua Noua Guinee, Paraguay, Austria, Republica Cehă, Guatemala, Liberia, Micronezia și Nauru.
„Avem o singură prioritate – doar una – să salvăm vieți”, a declarat președintele Adunării Generale Dennis Francis, în deschiderea sesiunii de urgență de marți după-amiază, avertizând că civilii din Gaza nu au unde să se adăpostească de lupte și de bombardamentele aeriene.
„Chiar și războiul are reguli și este imperativ să prevenim orice abatere de la aceste principii și valori – a căror validitate rezidă în aplicarea lor universală”, a spus el.
Cu infrastructura vitală distrusă și accesul limitat la apă, medicamente și alimente, mai mulți civili din Gaza ar putea ajunge să moară de boli decât din cauza bombelor și a rachetelor, au avertizat oficialii ONU. Foamea este o problemă în creștere în enclavă.
Adresându-se adunării, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a spus că Washingtonul „este de acord că situația umanitară din Gaza este îngrozitoare… și că civilii trebuie protejați prin dreptul internațional umanitar”, dar a îndemnat națiunile să susțină un amendament la rezoluție prin care este condamnat Hamas. Acest amendament nu a trecut.
„O încetare a focului acum ar fi temporară în cel mai bun caz și periculoasă în cel mai rău caz”, a spus ea. „Periculos pentru israelieni, care ar fi supuși unor atacuri necruțătoare, și, de asemenea, periculos pentru palestinienii care merită șansa de a-și construi un viitor mai bun, fără un grup care se ascunde în spatele unor civili nevinovați”.
Spre deosebire de SUA, Canada și-a exprimat votul în sprijinul rezoluției, prim-ministrul Justin Trudeau emițând o declarație comună cu liderii Australiei și Noii Zeelande în sprijinul „eforturilor internaționale urgente pentru o încetare durabilă a focului”.
Ministrul australian de externe, Penny Wong, a declarat că oficialii australieni s-au implicat de ceva timp cu oficialii canadieni în această problemă și, mai recent, cu noul guvern al Noii Zeelande. „Credem că este important ca aliații foarte apropiați și țările cu idei similare să vorbească împreună în sprijinul poziției pe care am prezentat-o”, a declarat Wong reporterilor miercuri. „Suntem democrații și așteptăm de la noi un standard înalt și ne așteptăm să lucrăm cu toții pentru a respecta dreptul internațional umanitar, inclusiv protecția vieții civile”, a spus ea.
Ambasadorul canadian la ONU, Bob Rae, a cerut Hamas să-și depună armele și să nu mai folosească civilii ca „scuturi umane”. El a adăugat: „Prețul înfrângerii Hamas nu poate fi suferința continuă a civililor palestinieni”.
Într-o scurtă declarație, Izzat Al-Rishq, membru al Biroului Politic al Hamas, a salutat rezoluția și a condamnat ceea ce el a numit „război de genocid și epurare etnică” împotriva poporului palestinian.