Papa se întâlnește cu comisia pentru protecția copilului, deoarece evenimentele arată că scandalul de abuz sexual nu a dispărut

You are currently viewing Papa se întâlnește cu comisia pentru protecția copilului, deoarece evenimentele arată că scandalul de abuz sexual nu a dispărut

Papa Francisc a încercat să-și încurajeze consiliul de protecție a copilului să continue să ajute victimele, deoarece noile evoluții au subliniat că scandalul de abuz sexual al clerului din Biserica Catolică nu va dispărea prea curând, informează Associated Press.

Francisc s-a întâlnit cu Comisia sa Pontificală pentru Protecția Minorilor, care se așteaptă să lanseze în curând primul audit al procedurilor și politicilor de salvgardare la nivel de biserică.

Dar, pe măsură ce acel raport este întocmit, oficialii bisericii din Elveția au raportat o creștere a numărului de victime apărute de la publicarea în septembrie a unui raport-bombă care a găsit peste 1.000 de cazuri de abuz de la mijlocul secolului al XX-lea într-o țară cu o populație catolică relativ mică.

De exemplu, o parohie din nord-vestul Basel a raportat că mai mult de jumătate din cele 183 de cazuri suspectate din ultimii 13 ani au apărut în ultimele șase luni. Agenția de știri elvețiană SDA-Keystone a raportat cel puțin alte 70 de cazuri în alte patru parohii de când a fost publicat raportul.

O instanță penală din Sicilia a pronunțat săptămâna aceasta un verdict important împotriva unui preot pe care Vaticanul aparent l-a exonerat. Cazul a fost urmărit îndeaproape, deoarece ierarhia catolică din Italia a început abia recent să se confrunte cu moștenirea abuzurilor sezuale, într-o țară în care problema este încă oarecum tabu.

Verdictul tribunalului din Enna l-a condamnat pe preotul, reverendul Giuseppe Rugolo, la patru ani și jumătate de închisoare pentru tentativă de violență sexuală și acuzații legate de violență împotriva a trei minori. Instanța a reținut că parohia sa – Piazza Armerina din Sicilia – este responsabilă pentru plata daunelor civile și a taxelor legale, potrivit sentinței de marți.

Episcopul Rosario Gisana din Piazza Armeria a fost interceptat spunând că l-a acoperit pe preot. Însă un avocat al parohiei, Gabriele Cantaro, a subliniat într-o declarație că răspunderea nu provine din acțiunile lui Gisana sau ale predecesorului său, ci doar din responsabilitatea generală a parohiei pentru acțiunile preoților săi.

Potrivit ziarului Domani, care a urmărit îndeaproape cazul, biroul de abuz sexual al Vaticanului a clasat cazul din motive tehnice, deoarece Rugolo era doar seminarist când a avut loc abuzul. Normele interne ale Vaticanului la acea vreme sancționau canonic preoții care au abuzat minori, dar și seminariștii.

Ziarul Il Messaggero a raportat în 2021 că una dintre victimele lui Rugolo i-a scris direct papei Francisc, rugându-l să intervină după ce el și părinții lui au petrecut ani de zile încercând să determine Biserica să ia măsuri împotriva lui Rugolo.

Pe fondul acestui caz, papa Francisc l-a lăudat pe episcopul Rosario Gisana atunci când acesta a condus un grup de pelerini la Vatican. „Acest episcop este grozav. A fost persecutat, calomniat, dar a fost ferm, întotdeauna corect, un om corect”, a spus Francisc.

Francis le-a spus consilierilor săi pentru protecția copilului că ascultarea victimelor este crucială pentru a le ajuta să se vindece. „În ministerul nostru eclezial de protecție a minorilor, apropierea de victimele abuzului nu este un concept abstract, ci o realitate foarte concretă, compusă din ascultare, intervenție, prevenire și asistare”, a spus el în remarcile citite de un consilier în timp ce papa Francisc continuă să se recupereze după gripă.