Un amplu protest a avut loc în capitala Georgiei din cauza „profanării” icoanei lui Stalin

You are currently viewing Un amplu protest a avut loc în capitala Georgiei din cauza „profanării” icoanei lui Stalin

Sâmbătă a avut loc un amplu protest în capitala Georgiei, Tbilisi. Participanții cereau o pedeapsă mai aspră pentru o femeie acuzată că a deteriorat o icoană religioasă care îl înfățișează pe dictatorul Iosif Stalin. Icoana fusese instalată recent în capitala Georgiei, informează Reuters.

O persoană ar fi stropit cu vopsea icoana, care era expusă în catedrala Sfânta Treime a orașului, într-un act de protest. Acest conflict scoate la iveală diviziunile profunde din societate, referitoare la moștenirea fostului dictator sovietic.

Alt-Info, mișcarea ultra-conservatoare pro-rusă care a organizat protestul, a folosit o postare pe aplicația de mesagerie Telegram pentru a compara „profanarea” icoanei cu reprimarea religiei care a avut loc în timpul lui Stalin. „Ne exprimăm poziția față de evenimentele actuale și subliniem faptul că vopsirea icoanei din catedrală este un atac la adresa bisericii și repetă experiența trecutului bolșevic”, se arată în comunicat.

Mii de credincioși ortodocși și susținători Alt-Info s-au adunat sâmbătă în fața parlamentului țării. Mulțimea – estimată de un reporter Reuters la aproximativ 3.000 de persoane – a fost monitorizată de poliție.

Un partid naționalist georgian, numit Alianța Patrioților, care și-a exprimat opinii pro-ruse, a declarat că a dăruit icoana catedralei.

Pe marginea icoanei se află o reprezentare a lui Stalin, născut în Georgia – un ateu declarat care a reprimat violent Biserica în Uniunea Sovietică – primind binecuvântarea Sfântei Matrona din Moscova.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Georgia au declarat că ar trebui făcute „modificări adecvate” icoanei, adăugând că nu există dovezi suficiente că Stalin a cunoscut-o vreodată pe Sfânta Matrona.

Poliția a deschis o anchetă pentru „huliganism mărunt” și a chestionat un suspect – o femeie – în urma incidentului. Cu toate acestea, unii activiști și credincioși ai Bisericii Ortodoxe doresc respectiva persoană să fie anchetată penal și să fie, eventual, condamnată la închisoare pentru că a insultat icoana și credința lor. De asemenea, ei doresc ca legea care se ocupă de astfel de incidente să fie mai dură.

Sâmbătă lângă icoană au fost așezate flori, iar credincioșii s-au aliniat pentru a săruta partea din ea care îl înfățișează pe Stalin. Unele instituții de presă georgiene au raportat că activiștii ortodocși au încercat anterior să atace apartamentul femeii din Tbilisi, dar au fost împiedicați de poliție.

Nu este prima dată când în Georgia, dar și în Federația Rusă, unii activiști pro-ruși îl reprezintă pe Stalin într-o icoană ortodoxă.