Medicii de familie din București și Ilfov iau în calcul să nu prelungească contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate de la 1 februarie 2024

You are currently viewing Medicii de familie din București și Ilfov iau în calcul să nu prelungească contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate de la 1 februarie 2024

Schimbările fiscale survenite după adoptarea legii bugetului din decembrie 2023 au modificat modul de retribuire al medicilor de familie. Medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov au anunţat că iau în calcul să nu prelungească prin act adiţional contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), astfel că, de la 1 februarie, pacienţii ar fi primiţi în cabinete doar cu plată, dacă tarifele pentru servicii medicale nu se menţin la nivelul avut în ultimul trimestru din 2023, informează Agerpres.

Medicii de familie cer încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori ale punctelor per capita şi pe serviciu. CNAS a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a punctat, luni, într-o conferinţă de presă, că se propun „scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate, fapt care a declanşat un val de nemulţumiri în toată ţara.

Ea a explicat că, dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere – internare, reţete compensate, concedii medicale. „De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele„, a punctat Sandra Alexiu.

Conform acesteia, reprezentanţi ai asociaţiilor medicilor de familie din Bucureşti şi Ilfov vor avea, luni seara, o întrevedere cu omologii lor din ţară pentru ca demersurile pe care le întreprind să fie coordonate.

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti – Ilfov, dr. Mihnea Stroe, a menţionat că un sondaj realizat în rândul membrilor breslei arată că jumătate dintre aceştia au drept „primă opţiune” încetarea contractelor cu CNAS de la 1 februarie, dacă nu se menţin tarifele pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023.

El a amintit că deja au fost proteste în ţară şi vor mai urma altele. „Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps„, susţin medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov într-un comunicat.