Este fezabilă construirea mini-reactoarelor nucleare?

You are currently viewing Este fezabilă construirea mini-reactoarelor nucleare?

De curând compania americană NuScale a anunțat oficial că a anulat proiectul construirii unor reactoare nucleare de mici dimensiuni în SUA, Utah. S-a constatat că proiectul este mult prea costisitor. Părțile au convenit de comun acord încheierea colaborării.

Analiza prețului pe MWh la investiția din Utah arată că dacă inițial se previziona un preț de 58 de dolari pe MWh, ulterior s-a ajuns la 200 de dolari. S-a ajuns astfel la un preț de 4 ori mai mare decât s-a estimat. Proiectul a fost considerat nerentabil și a fost anulat.

Același proiect trebuie să fie implementat și la Doicești, Dâmbovița. Compania NuScale Power LLC, prin reprezentanții săi, a declarat că proiectul de la Doicești va continua. Pentru acest proiect guvernul SUA a anunțat o finanțare de 14 milioane de dolari. Costul total al proiectului este însă de ordinul miliardelor de dolari. Exim Bank SUA a semnat un memorandul cu Ministerul Energiei condus de ministrul Virgil Popescu pentru investiții în domeniul energiei nucleare în valoare de 7 miliarde de dolari. La acel moment erau în discuție și investițiile de la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. În orice situație, investiția de la Doicești ar fi una foarte mare.

Încercând o analiză a acestei situații, putem să înțelegem importanța strategică a acestei investiții pentru realizarea independenței energetice a României. Cu toate acestea este de neînțeles de ce decidenții politici români nu continuă proiectele de la reactoarele 3 și 4 Cernavodă înainte de a începe altele. Înțelegem că sunt două lucruri complet distincte; că sunt două tehnologii diferite. Dar investirea unor sume uriașe într-un proiect pe care chiar americanii l-au abandonat ridică multe semne de întrebare. Suntem noi mai bogați decât ei încât ne permitem astfel de lucruri? Sau nu mai avem niciun pic de demnitate, acceptând orice și oricum numai de dragul de a avea sprijin american?

În orice situație investiția de la Doicești continuă. Aici se lucrează intens la degajarea terenului de resturile fostei termocentrale. Compania românească asociată cu NuScale – Nova Power & Gas, parte a grupului E-INFRA – continuă lucrările în zonă. Declarațiile NuScale arată continuarea colaborării cu statul român, fără ca acesta să prezinte opiniei publice vreo analiză pertinentă asupra costului și rentabilității investiției începute. Putem constata că și această cheltuire de banii publici se face fără cap și fără coadă, în virtutea inerției, întrucât ne este impusă de alții!